Sigaretje opsteken in Brussels café? In 9 op de 10 gevallen blijft boete zonder gevolg

Beeld ter illustratie.
ANP Beeld ter illustratie.
Het parket van Brussel seponeert 91 procent van de dossiers van cafés die een boete hebben gekregen omdat er binnen werd gerookt, maar die boete niet hebben betaald. Dat cijfer bevestigt kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).

Van Hecke vroeg begin september cijfers op over het opvolgbeleid van dergelijke dossiers, maar moest daar tot nu op wachten. Het parket van Brussel seponeert blijkbaar 91 procent van de zaken. In Vlaanderen is dat 52 procent en in Wallonië 51 procent. Voor heel België komt dat cijfer neer op 65 procent. 

Bij inbreuken geven de inspecteurs boetes van 208 euro aan de roker én aan de uitbater. Worden die boetes niet betaald, dan gaat het dossier naar het parket. Tussen 2016 en 2018 kwamen er 1.231 dossiers binnen bij het parket van Brussel. Het parket kan daarmee verder gaan, waardoor de rechter tot 6.000 euro aan boetes kan opleggen of kan beslissen de zaak te sluiten. Het parket kan ook beslissen om niets meer te doen en het dossier te seponeren, zoals dus gebeurt met 1.120 dossiers.

Het Brusselse parket wil niet reageren op de cijfers. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Muu Muufley

  Natacha Verpoort dus Vlaanderen doet het goed. U bent roker? U hebt niets te zeggen.

 • Edmond Dillien

  Rij maar eens per ongeluk in de Antwerpse LEZ binnen, het zal heel wat anders zijn dan seponeren, denk ik.Iedere Belg is gelijk voor de wet, of ze nu 1 of 2 nationaliteiten hebben, maar de eene al wat meer dan de andere, zekers. En dit zottekesspel word natuurlijk in de hand gewerkt door het opsplitsen en verdelen in de verschillende regio's, wij zullen wel maar weer betalen voor alles de rest van België doet zo maar iets weer maar eens met dank aan de overtollige politici die dit tolereren.

 • Natacha Verpoort

  Toch typisch in België, enkel in VLAANDEREN worden wij bestraft de anderen doen wat ze willen!

 • Jacques Deceuninck

  Duidelijkste bewijs dat België niet meer bestaat. Bepaalde art. 1 van de grondwet immers niet dat alle belgen gelijk zijn voor de wet???

 • Lucas Vissers

  In Henegouwen tegen de Franse grens zitten ze nog gewoon te roken op café ! Blijkbaar hebben ze daar geen last van controles ! België zit toch raar mekaar ! Ik als niet roker vind roken op café nog altijd beter dan het regulariseren van drugs !