Ruim derde van bussen MIVB rijdt, geen hinder voor NMBS en De Lijn

MIVB zet elektrische gelede bussen in: Nieuwe bus met eletrisch laadsysteem op het dak.
Baert Marc MIVB zet elektrische gelede bussen in: Nieuwe bus met eletrisch laadsysteem op het dak.
De actiedag van de socialistische vakbond ABVV veroorzaakt dinsdagochtend beperkte hinder bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Meer dan een derde van de bussen is uitgereden. 

“Ze bedienen de belangrijkste assen”, zegt woordvoerster An Van hamme. Daarnaast worden alle metrolijnen en - op vijf lijnen na - ook alle tramlijnen bediend. “Reizigers moeten wel rekening houden met lagere frequenties en hogere wachttijden”, zegt Van hamme.

“De hinder zal nog de hele ochtend blijven duren”, aldus Van hamme. “Voor de impact op de avondspits is het afwachten tot de ploegenwissel.”

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn is er “zo goed als geen hinder voor onze bussen en trams”, meldt woordvoerster Astrid Hulhoven. “Reizigers die echt 100 procent zeker willen weten of hun bus of tram rijdt, kunnen zoals steeds hun halte opzoeken in onze app.”

Ook bij spoormaatschappij NMBS heeft de actiedag van ABVV geen impact, zegt woordvoerder Bart Crols.

Net als in Brussel ondervindt het openbaar vervoer in Wallonië wel hinder. De impact bij TEC is het grootst in Henegouwen, maar ook in de andere provincies is het verkeer verstoord.

Het ABVV komt dinsdag op straat uit ongerustheid over de toestand van de sociale zekerheid en de sociale bescherming, maar ook over de huidige politieke situatie. Om 10 uur wordt verzameld aan Brussel-Noord. De manifestatie vertrekt om 11 uur en stapt richting Brussel-Zuid, waar rond 13 uur de top van de vakbond en ook de socialistische mutualiteiten zullen speechen.