RSC Anderlecht zoekt gastgezinnen voor jonge voetballers: “Een eer om mee te bouwen aan hun weg naar de top”

Jérôme Arens (rood) en Matthias Pieklak (wit) in de tuin bij hun gastgezin: mama Linsey Wyns, papa Cedric Vanlulle en hun kindjes Febe en Sam.
Joel Hoylaerts / Photonews Jérôme Arens (rood) en Matthias Pieklak (wit) in de tuin bij hun gastgezin: mama Linsey Wyns, papa Cedric Vanlulle en hun kindjes Febe en Sam.
Net kampioen gespeeld én goede resultaten op school. Het kan niet op voor Matthias Pieklak (12) en Jérôme Arens (13), beiden actief bij de U13 van RSC Anderlecht. Wij gingen langs bij het gezin van Linsey Wyns en Cédric Vanlulle, dat een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van de jonge voetballers.

Matthias en Jérôme verblijven sinds september vorig jaar bij een gastgezin in Sint-Pieters-Leeuw, dicht bij het oefencentrum van hun voetbalclub RSC Anderlecht. Ze worden opgevangen door Linsey en Cédric, een koppel met zelf twee kinderen. “Ik ben leerkracht op het Sint-Niklaasinstituut hier verderop en weet hoe moeilijk de combinatie met school is op dat niveau. Door hen op te vangen, maken we het allemaal een stuk haalbaarder voor hen”, verklaart Linsey hun keuze voor het initiatief.

De combinatie met school en voetbal op dit niveau, is niet makkelijk. Door hen hier op te vangen, maken we het allemaal een stuk haalbaarder voor de jongens

Linsey Wyns

Gedeeld enthousiasme

Matthias en Jérôme voelen zich goed bij hun gastgezin. “Ze doen het goed bij Anderlecht en hun schoolresultaten zijn zelfs beter dan ooit, ondanks de overstap naar het middelbaar”, zeggen de ouders van de twee spelers. “Ook bij ons was er onzekerheid vooraf, want je geeft je kind toch af in zekere zin. Maar de klik met Linsey en Cédric was er meteen en we kunnen ons geen beter gastgezin voorstellen.”

Je geeft je kind in zekere zin af, de onzekerheid was dus groot vooraf. Maar de klik met Linsey en Cédric was er meteen. We kunnen ons geen beter gastgezin voorstellen

Ouders van Matthias en Jérôme

Voor Linsey en Cédric is dit nochtans ook pas hun eerste seizoen als gastgezin. “Als mensen ons vragen waarom we dit doen, hebben we geen pasklaar antwoord. Het sprak ons aan en we zijn ervoor gegaan. In het begin is het een beetje puzzelen, maar je haalt er veel voldoening uit, zeker als je ziet hoe goed Jérôme en Matthias het doen. Ze komen altijd met de glimlach thuis. Ook ons contact met de ouders verloopt goed. We sturen elkaar veel foto’s en gaan af en toe samen iets eten…”

Leander Dendoncker

Tal van profvoetballers gingen Matthias en Jérôme bij paars-wit voor, zoals Leander Dendoncker en Jérémy Doku. Alleen is het aantal gastgezinnen beperkt. Daarom is RSCA op zoek naar nieuwe, gemotiveerde mensen die jonge talenten willen helpen bij hun weg naar de top: “Wij zoeken vooral gezinnen in de regio Brussel die al ervaring hebben met kinderen, bijvoorbeeld pedagogen en (ex-)leerkrachten, of koppels die zelf kinderen hebben”, luidt het bij de Pedagogische cel van Anderlecht over de selectiecriteria. Er is ook een internaat waar spelers van Anderlecht terecht kunnen: “Maar voor jongere spelers verkiezen we gastgezinnen. Het is niet evident om je vertrouwde omgeving achter te laten. De warmte van een gastgezin biedt een grote meerwaarde en maakt de stap kleiner.”

Linsey en Cédric kijken alvast uit naar volgend seizoen. Hebben ze nog advies voor andere mensen die zich zouden aanbieden als gastgezin? “Het voelt gewoon goed om dit te doen, de voldoening is groot. Je doet dit niet om rijk te worden, maar om mee te bouwen aan het succes en het geluk van die jongeren. Twee sportieve jongens in volle groei erbij, brengen natuurlijk extra kosten met zich mee, vooral qua voeding. Daarom ontvangen we uiteraard een onkostenvergoeding, waarbij alles zeer correct verloopt”, besluiten ze.

Wie interesse heeft om zich kandidaat te stellen als gastgezin of verdere vragen heeft, kan bellen naar het nummer 02/528 88 50 of mailen naar host@rscanderlecht.be.

Jérôme Arens (rood) en Matthias Pieklak (wit) op hun kamer bij hun gastgezin.
Joel Hoylaerts / Photonews Jérôme Arens (rood) en Matthias Pieklak (wit) op hun kamer bij hun gastgezin.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.