Restaurant in hoogste bol Atomium staat te koop

Baert Marc
Het restaurant in de hoogste bol van het Atomium staat te koop. Door een dalend omzetcijfer, de aanslagen en fiscale controle gooit uitbater bvba Belgium Taste de handdoek in de ring. 

Belgium Taste heeft bij de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel een aanvraag ingediend voor een procedure van gerechtelijke reorganisatie. Het is al de derde keer in zeven jaar dat de bvba zo'n aanvraag doet. Ditmaal wordt gemikt op een overdracht van de activiteiten. Het restaurant staat dus te koop. Dat bevestigt ook de advocaat van Belgium Taste, Nicholas Ouchinsky.

Slecht omzetcijfer, aanslagen en fiscale controle

In 2008 heeft de economische crisis het omzetcijfer doen dalen. Toen werd de eerste aanvraag van gerechtelijke reorganisatie ingediend. De herhaaldelijke panne van de lift in het Atomium en de aanslagen in Parijs en Brussel sloegen het omzetcijfer een aantal jaren geleden weer aan diggelen. Opnieuw moest de bvba zichzelf beschermen tegen haar schuldeisers via een gerechtelijke reorganisatie. Als kers op de taart besloot de belastingdienst nu ook een fiscale controle uit te voeren. Die operatie zal leiden tot een grondig herstel en wordt momenteel nog aangevochten op de rechtbank. Gezien de korte tijd tussen de gerechtelijke aanvragen was het niet meer mogelijk een ​​nieuwe in te voeren, behalve om activiteiten over te dragen. Er werken nog 25 personeelsleden in het restaurant.

Restaurant blijft open

De vzw Atomium verzekert dat het restaurant openblijft. Er zullen geen veranderingen gebeuren voor een beslissing genomen is over de verkoop van het restaurant. De vzw Atomium hoopt dat Belgium Taste, of de rechter, een oplossing zal vinden die voor alle partijen aanvaardbaar is en die de voorwaarden respecteert die de de uitbater van het monument liet opnemen in het contract tijdens de renovatie in 2006. “Dit wil zeggen: de nadruk op Belgische keuken, kwaliteit en de intentie om korte ketens te gebruiken en samen te werken met lokale producenten, met als resultaat een gastronomische keuken.”

De vzw Atomium benadrukt nog dat het niet getroffen is door het beheer van haar partner, want sinds de renovatie van het Atomium in 2006 zijn de bezoekersaantallen nooit hoger geweest.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willems michel

  Neen dank u, heb hoogtevrees.

 • chris delanghe

  Kan het nog symbolischer? Een van de iconen van Belgie. De "opperbal" van het wereldexpo atomium staat te koop. Dan zijn er nog acht ballen die straks ook te koop staan??? Het verval en de uitverkoop van een land.... met onze 5 regeringen kan dat tellen. Het zal nog het meeste opbrengen als oud ijzer/aluminium....Misschien kunnen ze er nog een designmoskee van maken, gesponsord door onze 5 regeringen? Of een reserve luchtverkeersleiding Bruxelloise.

 • Edmond Vermoet

  Het uitzicht zal wel mooi zijn daar.

 • Chris de Belie

  Wie daar ooit eens gaan eten is, kan alleen maar begrijpen waarom dit te koop staat.. Onvriendelijke, meestal ééntalige (Franse) bediening, dure prijzen voor basic gerechten in kleine porties, bedoeld om de toerist af te zetten...

 • FRANÇOIS DE RIDDER

  De prijzen van menu’s en de wijnen zijn niet voor de kleine bezoekende toeristen