Rellen op atheneum Vorst wegens uitblijven examenrooster, school blijft morgen dicht

De lokale politie rukte massaal uit naar het koninklijk atheneum Andrée Thomas in Vorst.
Marc Baert De lokale politie rukte massaal uit naar het koninklijk atheneum Andrée Thomas in Vorst.
De lokale politie van de zone Brussel Zuid is vanochtend moeten tussenkomen op het atheneum Andrée Thomas in Vorst, nadat verschillende leerlingen zich daar in de refter hadden verschanst en vernielingen hadden aangericht. Morgen blijft de school dicht, bevestigt de woordvoerster van burgemeester Stephane Roberti (Ecolo) van Vorst.

De politie Brussel Zuid was rond 11 uur opgeroepen omdat een aantal leerlingen zich in de refter hadden verschanst en voetzoekers hadden laten ontploffen uit onvrede over het uitblijven van een examenrooster. De politie ging met een 40-tal agenten ter plaatse om de gemoederen te helpen bedaren. Eén leerling werd administratief aangehouden maar na een uur al opnieuw vrijgelaten. 

Kort na de middag was de rust in de school volledig weergekeerd.Er is een voorlopig akkoord bereikt met hulp van de opvoeders, en het grootste deel van de leerlingen heeft de school ondertussen mogen verlaten. Er vielen geen gewonden, één scholier werd administratief van zijn vrijheid beroofd.  “Er is een discussie geweest met de directie, de opvoeders en de leerlingen en er is een akkoord gevonden”, zegt Kathleen Calie, woordvoerster van de politie Brussel Zuid. “Morgen zullen de opvoeders met de verschillende klassen in gesprek gaan om verder te zoeken naar een oplossing voor de problemen.”

Het examenrooster zou immers niet de enige steen des aanstoots zijn tussen directie en leerlingen. Zo klagen de leerlingen over een gebrek aan toiletpapier en een zekere chaotische organisatie sinds de aanstelling van een nieuwe directrice begin dit schooljaar. 

De woordvoerster van de burgemeester van Vorst bevestigt dat school morgen dichtblijft. Dat heeft de Franstalige gemeenschap besloten. Burgemeester Stephane Roberti (Ecolo) ging vandaag al ter plaatse om te luisteren naar bezorgdheden van de leerlingen en het personeel. 

Marc Baert
Marc Baert
Marc Baert75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elke Celis

  De klachten gaan o.a. over het niet *aanwezig* zijn van toiletpapier, Claudia. Heb je het filmpje bekeken? Ik ken geen enkele school die de leerlingen zélf het sanitair doet poetsen, ik vrees dat dat tegenwoordig als achterhaald bestempeld zou worden, alsook niet het doel van scholing. Als de nieuwe directie niet wil, kan je organiseren tot je blauw ziet, daar sta je dan met klachten en goede bedoelingen.

 • Elke Celis

  De klachten gaan over het niet *aanwezig* zijn van toiletpapier, Claudia. Heb je het filmpje bekeken? Ik ken geen enkele school die de leerlingen zélf het sanitair doet poetsen, ik vrees dat dat tegenwoordig als achterhaald bestempeld zou worden, alsook niet het doel van scholing. Als de nieuwe directie niet wil, kan je organiseren tot je blauw ziet, daar sta je dan met klachten en goede bedoelingen.

 • Claudia Rosseel

  Wij hadden geen douches op school en hebben dat overleefd... en als de toiletten vuil zijn, zegt dat ook iets over de gebruikers. Misschien moeten ze zelf toiletploegen maken en zelf zorgen voor een aangenamer klimaat op school? Alleen maar vuil maken en klagen, zal niet echt helpen.

 • Elke Celis

  "Om te luisteren naar bezorgdheden van de leerlingen en het personeel." Me dunkt dan dat de leerlingen niet de enigen zijn met bezorgdheden. Waar moeten ze douchen zonder sleutel, op toilet zonder papier, blokken zonder te weten welk vak er de volgende dag examen heeft.... Lijkt me eerder een administratief en logistiek probleem... En communicatie is een vak dat lagere en middelbare scholen niet onder knie hebben hoor. Allee directie, maakt voort, allez-y!

 • Dylan Vn de Wnkl

  Blijkbaar hebben veel lezers hieronder moeite met te lezen , het gaat over het ONTBREKEN van een rooster. Hoe kan je studeren voor zen vak als je zelfs een dag op voorhand niet weet welk examen het zal zijn.