Rector Pauwels is Brusselares van 't joer

Voorzitter van de vzw Geert Dehaes (midden) kroonde Caroline Pauwels (links) tot Brusselaar van het jaar en Mars Moriau (rechts) tot Brusselaar voor het leven.
Foto Dieter Nijs Voorzitter van de vzw Geert Dehaes (midden) kroonde Caroline Pauwels (links) tot Brusselaar van het jaar en Mars Moriau (rechts) tot Brusselaar voor het leven.

VUB-rector Caroline Pauwels is zopas uitgeroepen tot 'Brusselares van't j'oer. Folkmuzikant Mars Moriau kreeg op zijn beurt de titel 'Brusseleir vè et leive'. Ze kregen de prijs toegekend, omdat ze de stad en zijn dialect een warm hart toedragen. Volgens voorzitter Geert Dehaes van de vzw Be.Brusseleir was de verkiezing van Pauwels een eenvoudige keuze. Ze kreeg de erkenning, omdat ze haar studenten dichter bij de stad wil brengen en de universiteit internationaal op de kaart wil zetten. Bovendien steekt ze nooit onder stoelen of banken dat ze van de hoofdstad houdt.


"Ik ben erg fier op deze erkenning", reageert Pauwels. "Brussel is de stad waar ik me thuis voel. De laatste tijd komt Brussel in een negatief daglicht te staan, wat al het goede wat hier gebeurt jammer genoeg overschaduwt."


Folklorezanger Mars Moriau mag zichzelf dan weer 'Brusseleir vè et leive' noemen. Hem valt deze beurt te eer omwille van de creatieve wijze waarop hij het dialect uitdraagt, via zijn liedjesteksten. "Muziek wordt beter gesmaakt in het dialect. En het Brusselse dialect blijft het mooiste." Beide Brusselaars kregen een ingekaderde kopie van de bekende foto van de Brusselse surrealisten, waarop ook René Magritte prijkt. (DCFS)