Record voor Winterpret: bijna 3,4 miljoen bezoekers

Bezoekersrecord voor iInterpret.
Baert Marc Bezoekersrecord voor iInterpret.
De 400ste verjaardag van Manneken Pis zorgde op zich al voor een speciale editie, maar de laatste editie van Winterpret brak meteen ook een bezoekersrecord: Bijna 3,4 miljoen mensen zakten naar de Brusselse kerstmarkt af.

Het is de eerste keer dat de Brusselse kerstmarkt meer dan drie miljoen bezoekers trekt. Na cijfers over het toegenomen toerisme is dit een tweede opsteker voor de Stad.

Eén van de nieuwigheden van de vorige editie was de bezetting van het de Brouckèreplein, dat voor het eerst gebruikt werd. Een schot in de roos, want de ijspiste daar kreeg 60.000 bezoekers over de vloer. Een stijging van 20 procent tegenover vorig jaar. Een ander hoogtepunt was de Xmas Party op de Grote Markt, waar op 19 december 5.000 mensen kwamen dansen op de beats van Daddy K.

Openbaar vervoer

De start van Winterpret werd nog ontsierd door zware files in Brussel, maar de organisatie maakte er een punt van in te zetten op alternatieven voor de auto. In de eerste drie weken van Winterpret nam het gebruik van de metro in het metrostation Sint-Katelijne met 40 tot 50 procent toe. Aan het station Beurs steeg het gebruik van 9 naar 15 procent. Tijdens de kerstvakantie was de bezoekersfrequentie in beide stations vergelijkbaar met die tijdens de schoolperiode, traditioneel de drukste periode.

Volgend jaar blaast Winterpret 20 kaarsjes uit. De jubileumeditie zal van 27 november tot en met 3 januari plaatsvinden.

De hotelsector kon erg goede cijfers in de eindejaarsperiode optekenen. In de laatste maand van het jaar bedroeg de bezettingsgraad 72 procent, een mooie stijging van 3,9 procent ten opzichte van december 2018. Op oudejaarsavond waren de Brusselse hotels zelfs voor 92 procent gevuld, laat Brussels Hotels Association weten.