Rechter verbiedt Uberpop

TAXIDIENST KRIJGT DWANGSOM VAN 10.000 EURO PER OVERTREDING

Ondanks de veroordeling reden er gisteravond nog altijd Ubertaxi's rond.
Foto Michaux Ondanks de veroordeling reden er gisteravond nog altijd Ubertaxi's rond.
De Brusselse rechtbank van koophandel heeft het alternatieve taxibedrijf Uber een dwangsom van 10.000 euro opgelegd per overtreding. Het Amerikaanse taxibedrijf was nog maar sinds eind februari in Brussel.

Het alternatieve taxibedrijf moet in Brussel dus stoppen met de dienst Uberpop. Via een applicatie op hun smartphone konden gebruikers op zoek gaan naar particuliere chauffeurs die hen dan voor een prikje naar een andere locatie brachten. Vele taxichauffeurs protesteerden nog voor de komst van Uber naar Brussel omdat zij de dienst als oneerlijke concurrentie zagen. De dienst betaalt immers geen belastingen in tegenstelling tot de verschillende taxidiensten. Taxis Verts nam als eerste juridische stappen en diende zijn klacht al eind februari in. De Brusselse rechtbank van koophandel ging dus mee met die redenering en legt Uber een dwangsom van 10.000 euro op per overtreding. "We zijn zeer tevreden dat de rechtbank van koophandel deze beslissing genomen heeft", aldus Costa Tsatsakis van de taxivereniging ATB. "Wij moeten ons houden aan een strikte reglementering en verwachten dat van onze concurrenten ook. We zijn absoluut niet tegen concurrentie, wél tegen oneerlijke concurrentie."

Nog op de baan

Het kabinet van Minister van Vervoer Grouwels liet verstaan dat ze de beslissing van de rechtbank van koophandel logisch vinden. "Iedereen moet uiteindelijk dezelfde regels volgen. Dat doen wij helemaal niet om die diensten lastig te vallen, maar de regels zijn in het leven geroepen om de consument te beschermen." Toch schiet de minister het concept van Uber niet af. "Het is mogelijk dat onze taxidiensten in de toekomst een soortgelijke app gaan gebruiken. Het biedt heel wat voordelen en is technisch niet heel moeilijk om aan te bieden."


Bij Uber was niemand bereikbaar voor commentaar, maar mogelijk laat het bedrijf het hier niet bij. De Californische taxidienst is al actief in zeventig steden en schudt telkens de lokale markt dooreen. Toen Grouwels begin maart, Uberpop was toen nog maar tien dagen gelanceerd, drie wagens in beslag nam reageerde het bedrijf met een promotiestunt. Het deelde gratis taxiritten in Brussel uit. En ook op dit moment rijden er nog Uberchauffeurs in Brussel. Via de mobiele applicatie was het nog altijd mogelijk om een alternatieve taxi te bestellen.