Prijs opvang plots maal drie

OUDERS PROTESTEREN TEGEN EENZIJDIGE BESLISSING SCHOLGENGROEP

De ouders van de leerlingen van de Sint-Lutgardisschool zijn niet opgezet met de nieuwe regeling rond de opvang.
Baert De ouders van de leerlingen van de Sint-Lutgardisschool zijn niet opgezet met de nieuwe regeling rond de opvang.
De ouders van leerlingen van enkele scholen protesteren tegen de verdriedubbeling van het tarief van de voor- en naschoolse opvang. Het oudercomité van de Sint-Lutgardisschool in Ganshoren roept ouders op om hun kinderen niet in te schrijven in de opvang tot er een compromis op tafel ligt.

Net voor de aanvang van het nieuwe schooljaar kregen de ouders een onthutsende brief in de bus. Zonder enig overleg had de scholengroep vzw Sint-Goedele beslist om het tarief van de voor-, middag- en naschoolse opvang te verdriedubbelen. De beslissing geldt voor alle 16 Brusselse scholen, waaronder de Sint-Lutgardisschool in Ganshoren en Sint-Guido en Sint-Pieter in Anderlecht.


"De middagopvang van 10 euro wordt nu opgetrokken naar 33 euro", zegt een van de ouders die anoniem wenst te blijven. "Opvang per semester zou neerkomen op een goede 85 euro, absurd toch? Bovendien stijgt de kwaliteit van de opvang niet mee. Vroeger konden we onze kleuters tot 16 uur ophalen in de opvang, nu mogen ze nog maar tot 15.40 uur nablijven. Anders moeten ze verplicht mee naar de IBO, de buitenschoolse opvang." Volgens de moeder is de nieuwe regeling een grote chaos. "Plots werd de beslissing omgedraaid en mochten kleuters dan toch langer blijven, maar de kinderen van de basisschool dan weer niet", verzucht ze. "Het is allemaal erg onduidelijk."

Kinderen niet inschrijven

Het oudercomité van Sint-Lutgardis schreef een kwade brief naar de vzw Sint-Goedele om bezwaar in te dienen. Via de Facebookpagina en in een e-mail roept het comité de ouders op om hun kinderen niet in te schrijven in de opvang en geen nieuw schoolreglement te tekenen, tot ze een compromis bereikt hebben met de directie. "Het gaat hierbij niet alleen over de prijsstijging, maar ook over de onduidelijkheid rond de organisatie, en de timing van de communicatie", staat in de brief te lezen. Het oudercomité wil eerlijkere prijzen en meer transparantie.


Directeur van Sint-Lutgardis Luc Verbanck liet weten dat er afgelopen donderdag een overleg werd gehouden met vzw Sint-Goedele en een tijdelijke oplossing werd bedacht. "De voorbije week kwamen de opvangjuffen van IBO inderdaad naar school om de kinderen op te vangen", verduidelijkt een van de moeders. "Maar dat systeem is maar een kortetermijnoplossing."

Overleg

Of de tarieven teruggedraaid worden, is nog onzeker. "We overleggen momenteel nog met de directie van zowel de school, als de scholengroep vzw Sint-Goedele. Deze week zou er meer duidelijkheid komen", reageert het oudercomité voorzichtig. De vzw Sint-Goedele was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.