Porte d’Ulysse biedt binnenkort 450 plaatsen voor migranten

opvang Haren: Opvang Haren: Porte d'Ullyse
Baert Marc opvang Haren: Opvang Haren: Porte d'Ullyse
Porte d’Ulysse, het opvangcentrum voor migranten in Haren, krijgt een capaciteitsuitbreiding van 100 plaatsen en zal zo 450 in plaats van 350 mensen een slaapplaats kunnen bieden. Het voorstel komt maandag op de gemeenteraad van de stad Brussel. Mathias Vanden Borre (N-VA) is er alvast geen voorstander van: “Het lijkt misschien humaan maar dat is het alles behalve.”

De opvang in de gebouwen van CityDev bood tot dusver plaats aan 350 mensen, en die plaatsen zijn telkens volledig bezet. Momenteel wordt het gebouw E op de site gebruikt, maar de stad Brussel zal nu ook twee verdiepingen in de aanliggende vleugel van gebouw F ter beschikking stellen.

“We moeten nu eerst enkele technische aanpassingen doen. De verwarming moet ingesteld worden en de keuken aangepast om nu 450 maaltijden te kunnen voorzien. We hopen dit binnen een tijdspanne van tien dagen in orde te brengen”, zegt Mehdi Kassou, woordvoerder van het burgerplatform.

Procedures

“Zowel het Brussels gewest als stad Brussel handelen hier op eigen houtje terwijl dit eigenlijk een federale bevoegdheid is”, laat Vanden Borre weten. Volgens hem vragen de illegalen die daar verblijven helemaal geen asiel aan. “Op deze manier staan zij bloot aan mensensmokkelaars e.d.. Het is niet verantwoord om dit in stand te houden. Asiel moet aangevraagd worden waardoor je recht hebt op het bed-brood-bad principe. Er zijn procedures die ze moeten volgen.” Daarnaast wil hij weten hoeveel dit zal kosten aan de belastingbetaler. “Ik vroeg er verschillende keren naar maar daar komt weinig duidelijkheid over”, aldus Vanden Borre.

Subsidie van 650.000 euro

Vorige week raakte bekend dat de opvangplaatsen van het Brusselse winterplan zo goed als verzadigd zijn. De nieuwe ruimtes zijn dus welkom. “Onze ploegen op het terrein zien dat er dagelijks 100 tot 150 mensen in de kou op straat moeten slapen in de zone rond het kanaal, het Maximiliaanpark en het Noordstation. Nu kunnen we hen een tussentijdse oplossing aanbieden”, stelt Kassou.

Het Brussels gewest zoekt intussen verder naar een structurele oplossing en geeft de stad Brussel wel een subsidie van 650.000 euro als bijdrage aan de exploitatiekosten van Porte d’Ulysse voor de periode van december 2019 tot eind dit jaar. 

De huurovereenkomst met de beheerders Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen en de vzw Dokters van de Wereld wordt bovendien verlengd tot eind maart.