Politie pakt 113 klimaatactivisten Extinction Rebellion op, waterkanon ingezet om Koningsplein vrij te maken

extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
In Brussel vindt vandaag de ongehoorzaamheidsactie ‘Royal Rebellion’ door de klimaatactivisten van Extinction Rebellion Belgium plaats. De actiegroep was van plan om de tuin voor het koninklijk paleis van Brussel te bezetten, maar heeft zijn actie moeten verplaatsen naar het nabijgelegen Koningsplein. De politie is massaal ter plaatse en heeft het plein afgezet. 113 activisten die het Paleizenplein en de paleistuinen toch probeerden binnen te dringen, zijn opgepakt. 

Rond 17.45 maakte de politie zich op om ook het Koningsplein te ontruimen. Daarbij is het waterkanon ingezet en zijn verschillende manifestanten bespoten met pepperspray.

Anderhalf uur later, omstreeks 19.15 uur, waren zowat alle actievoerders die aanwezig waren op het Koningsplein verdreven of in de boeien geslagen. Volgens de eerste schattingen van de aanwezige politie zijn er enkele honderden manifestanten opgepakt. Die zitten in verschillende groepjes op het plein te wachten tot ze overgebracht worden naar de kazerne van de federale politie in Etterbeek. Daar zullen ze na maximaal twaalf uur vrijgelaten worden.

Neutrale zone

Extinction Rebellion had opgeroepen tot een bezetting van de tuinen van het koninklijk paleis, om daar deel te nemen aan “thematische volksvergaderingen” over hoe België moet reageren op de klimaatcrisis. “Elke inwoner van België wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een programma van Volksvergaderingen, waar zal besproken worden hoe België moet reageren op de klimaat- en ecologische crisis”, klinkt het. De koninklijke tuinen bevinden zich echter in de neutrale zone, waar betogingen verboden zijn. De Brusselse politie had dan ook alles voorzien om een bezetting van de tuinen te verhinderen.

Gisteren is een delegatie van de actievoerders wel ontvangen door de kabinetschef van de koning, zo meldt het Paleis. Die heeft geluisterd naar hun bezorgdheden en hen duidelijk gemaakt dat ook de vorst bekommerd is om het klimaat en de urgentie, maar heeft hen er ook op gewezen dat de tuinen zich in de neutrale zone bevinden en manifestaties daar niet toegelaten zijn.”

Marc Baert

Koningsplein

Rond 13 uur waren er al 150 agenten aanwezig op en rond het Paleizenplein. Dat werd volledig afgegrendeld waardoor niemand nog het plein op kan. Ook de uitgang van het Warandepark is afgesloten. Een 300-tal activisten hebben zich daarom verzameld op het nabijgelegen Koningsplein, waardoor het auto- en tramverkeer daar volledig stilligt. De politie vroeg om de tram door te laten maar dat weigeren de activisten. Ze blijven hun burgerassemblees houden op de tramsporen.

De bedoeling van de activisten was om er 24 uur te blijven, maar rond 17.45 uur maakte de politie zich op het plein weer vrij te maken. De 400-tal betogers zijn in twee groepen gesplitst en moeten hun identiteitskaart tonen. Daarbij is ook kort het waterkanon en pepperspray ingezet nadat de politie eerst een waarschuwing uitvaardigde naar de aanwezigen met kinderen. Verschillende mensen moesten behandeld worden door de hulpdiensten, maar de sfeer blijft al bij al kalm. 

extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion

“We hebben er rekening mee gehouden”, zei een woordvoerster eerder over de verhuis naar het Koningsplein. “We hebben aan de mensen gevraagd een stoel mee te nemen, om hier op het Koningsplein samen te zitten en te praten over mogelijke oplossingen voor de klimaatcrisis.” 

Rond 16 uur is dan toch een groep actievoerders opgepakt. Die hadden toch geprobeerd om via het plein door te dringen tot de tuinen van het koninklijk paleis. De politie zette pepperspray in om de activisten tegen te houden. In totaal vonden er al meer dan 100 arrestaties plaats. In het koninklijk park hebben zich een honderdtal actievoerders verzameld, die hun opgepakte medestanders toejuichen en de politie uitjouwen.

Photo News

“Al zoveel marsen geweest, het haalt allemaal niets uit”

De activisten verdeelden zich op het Koningsplein in drie groepen, waar ze in het Frans, Nederlands en Engels informatie krijgen over wat ze gaan doen, wie ze moeten bellen als ze opgepakt worden, enzovoort. Sommigen ketenden zich vast aan een boot. 

“We zijn zeer tevreden met de opkomst”, zegt ook David Steeman van Extinction Rebellion. “Er hadden zich zo’n 1.250 mensen ingeschreven en er is toch een hele grote groep opgedaagd. We staan wel niet in de tuin van het koninklijk paleis maar we staan wel vlakbij het paleis. We gaan hier nu zeker 24 uur blijven, en onder meer volksvergaderingen houden over verschillende thema’s. Een van onze eisen is dat de macht terug naar het volk moet, dat de gewone mensen moeten kunnen beslissen hoe we de klimaatcrisis gaan aanpakken.”

De actievoerders hebben niet de toestemming van de politie om te blijven maar dat deert hen voorlopig niet.   “Er zijn al zoveel klimaatmarsen geweest, er zijn betogingen van 70.000 mensen geweest, en het haalt allemaal niets uit, dus ‘we are done asking nicely’”, aldus nog Steeman.

extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
Op het plein voor het paleis werden 50 demonstranten gearresteerd.
Marc Baert Op het plein voor het paleis werden 50 demonstranten gearresteerd.
REUTERS
Marc Baert
klimaat
Marc Baert klimaat
Marc Baert
klimaat
Marc Baert klimaat
De politie heeft het plein voor het koninklijk paleis volledig afgesloten.
Marc Baert De politie heeft het plein voor het koninklijk paleis volledig afgesloten.
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion
extinction rebellion
Baert Marc extinction rebellion

Ook acties in Londen, Parijs en Amsterdam

Ook in onze buurlanden voert Extinction Rebellion actie. In Parijs werden wegen rond het parlement geblokkeerd, in Londen Trafalgar Square de BBC en in Amsterdam zijn zo’n 130 klimaatactivisten opgepakt. Ze blokkeerden de Blauwbrug in het centrum van de Nederlandse hoofdstad. Ze hadden geen toestemming om daar actie te voeren. Omdat ze weigerden te vertrekken, ging de politie over tot arrestaties. Tientallen activisten werden gedropt op een afgelegen locatie omdat er geen plaats was om hen allemaal op te sluiten.

De demonstranten zijn lid van de actiegroep Extinction Rebellion, de beweging die in Groot-Brittannië werd opgericht maar intussen wereldwijd van zich laat horen. Deze week werden op diverse plaatsen in de wereld betogers opgepakt.

Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden in Amsterdam deze voormiddag de Blauwbrug.
ANP Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden in Amsterdam deze voormiddag de Blauwbrug.
Demonstranten van Extinction Rebellion in Amsterdam.
ANP Demonstranten van Extinction Rebellion in Amsterdam.
Demonstranten van Extinction Rebellion in Parijs.
AFP Demonstranten van Extinction Rebellion in Parijs.
Demonstranten van Extinction Rebellion in Londen.
REUTERS Demonstranten van Extinction Rebellion in Londen.84 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  @Christine Laevers, ongehoorzaamheidsacties of betogen, allebei zijn ze de burgers tot last en als jij goed ingelicht zou zijn dan moet je weten dat de meeste betogers betaald worden door Extintion Rebellion voor hun acties, lees eens wat buitenlandse kranten.

 • Christine Laevers

  De rebellie van Extinction Rebellion is om VREEDZAAM burgerlijke ongehoorzaamheidsacties te voeren. Want ze geloven niet in betogingen. Als de Brusselse politie eens duchtig zou ingelicht zijn, dan zouden ze zoveel zenuwen niet moeten gehad hebben. Maar ja, in Brussel kennen ze geen Engels en eerst kijken welk vlees je in de kuip hebt, doen ze daar ook al niet.

 • guido vermeyen

  Bij die betogingen enkele jaren geleden van het ABVV, waar het veel erger aan toeging met vernielingen, ook Brussel ,met die recente vernielingen van enkele maanden, is er nooit pepperspray gebruikt,op gebonden vandaaltjes...maar hier, vreedzaam, en ja een bevel niet opgevolgd, geen vernielingen, en weerloze recht in het gezicht......ik ben geen betoger, maar heb ergere dingen gezien op TV waar de politie eerder liet begaan met die vernielingen, waar wij mogen voor betalen daar zit het verschil.

 • André Van Laethem

  Antonio leg eens uit wat hethet klimaat eigenlijk is en wat je er wil tegen doen. Niet over milieu spreken maar puur klimaat. Misschien kunnen we je achteraf gelijk geven. Maar nu kom je echt dom en naief naar buiten.

 • Antonio Rinaldi

  Iedereen heeft het recht om te betogen en zeker voor een goed klimaat.