Politie jaagt op bende autozwendelaars

De politie is een internationale bende op het spoor die auto's en onderdelen steelt op bestelling en verscheept naar het buitenland. Een toevallige onderschepping in januari zette de speurders op het spoor. Twee betrokkenen uit het Brussels Gewest zitten intussen in de cel.

Begin dit jaar vonden agenten van de lokale politiezone Brussel West (Molenbeek, Ganshoren, Jette, Sint-Agatha-Berchem) een gestolen auto op hun grondgebied terug. In dat voertuig vond de politie sporen naar de verdachten van de diefstal. "Zo kwamen we gaandeweg op iets veel groters uit", zegt politiewoordvoerder Johan Berckmans. Maandenlang onderzochten lokale en federale politiediensten de zwendel. Vorige week liet de onderzoeksrechter huiszoekingen uitvoeren in verschillende provincies. "We hebben depots gevonden in Bergen en de Antwerpse Kempen, in de buurt van de haven, met allerlei auto's en gestolen onderdelen. Zo zijn we gestuit op een Toyota RAV4, een Audi RS5, Mercedessen, bestelwagens... Maar ook bumpers, deuren en andere stukken."


Criminelen gebruikten de loodsen voor een internationale handel in gestolen voertuigen. "Dat gaat op bestelling, denken we", zegt Berckmans. De bende bestelt onderdelen, auto's of documenten om de gestolen wagens vervolgens te kunnen 'omkatten'. Berckmans: "Ze veranderen het chassisnummer en gebruiken valse papieren. Dan gaat de auto naar het buitenland."

30.000 euro per stuk

De politie heeft twintig gestolen voertuigen geïdentificeerd aan de hand van wagens of onderdelen. "Als ze voor die auto's 30.000 euro per stuk vroegen, kom je al snel aan een groot bedrag", zegt Berckmans. "Wie weet hoeveel auto's ze omgekat hebben voor het onderzoek begon?"

Opgepakt

Bij de invallen zijn vier personen opgepakt. Twee Brusselse verdachten zitten in de gevangenis. Het gaat niet om de opdrachtgevers, maar de uitvoerders. De politie gaat ervan uit dat zij de auto's stalen, omkatten en leverden. (SRB)