Politie blundert, verdachten brutale ontvoering worden vrijgelaten

Een speciale eenheid van de federale politie trof het slachtoffer aan in een pand in Sint-Gillis.
Marc Baert Een speciale eenheid van de federale politie trof het slachtoffer aan in een pand in Sint-Gillis.
Twee verdachten van een gewelddadige ontvoering in Brussel, komen vrij door een procedurefout. De advocaten van de beschuldigden ontdekten dat hun cliënten het papier met hun aanhoudingsbevel nooit hadden gekregen. Toch moesten ze naar de gevangenis en dat is onwettig.

Op 17 januari pakte de politie vijf verdachten op die een man ontvoerden en opsloten in een kelder in Sint-Gillis. De daders hadden nog een gokschuld te vereffenen met het slachtoffer. Op klaarlichte dag ontvoerden ze hun schuldenaar in het centrum van Brussel. Ze sleurden de vriendin van de man uit zijn wagen, stapten zelf in en reden er met het slachtoffer vandoor.

Ze brachten hem naar een pand in Sint-Gillis. Daar konden de speciale eenheden van de politie hem vinden. Hij was zwaar toegetakeld, maar niet in levensgevaar.
Vijf verdachten werden opgepakt en van hun vrijheid beroofd. De onderzoeksrechter besloot twee verdachten langer aan te houden op verdenking van feiten van gijzeling, diefstal met geweld in bende en poging tot afpersing. 

Toch komen zij weer vrij uit de gevangenis. Toen de mannen voor de raadkamer verschenen ontdekten hun advocaten Sven Mary en Romain Delcoigne een procedurefout. “Ze hadden hun aanhoudingsbevel nooit gezien op papier. En dat is wel verplicht”, zegt Delcoigne. Daarom gingen de advocaten in hoger beroep tegen de aanhouding. De inspecteur die het aanhoudingsmandaat had moeten afgeven, gaf toe dat hij enkel mondeling had verteld dat ze langer aangehouden bleven. “Dat volstaat niet. Je moét zelf een kopie van dat papier krijgen.”

De Kamer van Inbeschuldigingstelling gaf de advocaten gelijk. Als gevolg van deze procedurefout zullen de beschuldigden binnen de twintig dagen vrijkomen.  Het gerecht kan de mannen alleen niet opnieuw aanhouden voor dezelfde feiten. De procedurefout betekent niet dat ze vrijuit gaan. Als het onderzoek afgerond is, kan het parket de mannen alsnog voor de rechter dagen. Als de rechter hen veroordeelt tot een celstraf, moeten ze alsnog naar de gevangenis.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Janssens

  Als men zo in de prive moest werken,erg.

 • Roger Van den Bergh

  Ja, Sven Mary is blijkbaar gespecialiseerd in dit soort zaken. Eventueel loon, betaald met misdaadgeld, zou naar de slachtoffers moeten gaan.

 • JAN krommentak

  Hoe groter de misdaad hoe groter de bedragen des te sneller zijn ze vrij , ongelooflijk ! Vergeet als arbeider maar eens iets daar gaat nooit iets fout vreemd he !

 • andré joye

  Die inspecteur ,met onmiddellijke ingang, ontslaan wegens zware beroepsfout of is die fout misschien opzettelijk gebeurd ,Toch wel raar dat al die mannen advocaat Mary kennen en kunnen betalen!

 • Kristof Van Impe

  dus eigenlijk de fout van een stomme inspecteur, weer goed bezig