Plein heeft na 300 jaar naam

VOLKSFEEST JARIGE MINIEMENKERK LUIDT VAN BEIERENPLEIN IN

Een massa volk viert het driehonderdjarig bestaan van de Miniemenkerk in de Marollen.
Nick Dierickx Een massa volk viert het driehonderdjarig bestaan van de Miniemenkerk in de Marollen.
Opvallende jarige in onze hoofdstad. De Miniemenkerk blies driehonderd kaarsjes uit. Dit zorgde voor een volksfeest in de marollenwijk. Ter ere van de verjaardag kreeg het plein ervoor eindelijk een naam: Max Emanuel van Beieren, De eerstesteenlegger van de jarige kerk.

Het was geen toeval dat 21 juni werd gekozen als hoogtepunt van de feesten rond de verjaardag van de kerk, die een heel jaar door duurden. De kerk werd zo gebouwd zodat het net op de dag van de zomerzonnewende om 9 uur 's avonds getroffen wordt door een zonnestraal en het woord 'Christus' verschijnt. In de loop van de dag kwam de zon er gelukkig door waardoor het feest - en het speciale effect - niet verknald werd. De sfeer was dan ook opperbest in de volkswijk, waar de muziek vrolijk door de straten schalde en de buurtbewoners zich tegoed deden aan een biertje.


Burgemeester Yvan Mayeur was samen met de Duitse ambassadeur Eckart Cuntz aanwezig op de festiviteiten. Niet enkel werd de verjaardag van de kerk gevierd, maar ook kreeg het plein voor de kerk eindelijk een naam. De keuze hiervoor viel op de Beierse keurvorst Max Emanuel van Beieren. Een verrassing is deze naam allerminst, aangezien hij een van de initiatiefnemers was voor de bouw van de kerk. Na de verwoesting van Brussel door de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV bekommerde hij zich om de arme bevolking van Brussel en zocht daarvoor geld bijeen in Antwerpen en Beieren. Ook zette hij zich in voor de heropbouw van de Grote Markt, tussen 1695 en 1698. In 1695 nam hij ook het initiatief voor de bouw van de Miniemenkerk, tot dan toe een klooster en een kleine kerk die beiden door de Fransen vernield waren. Hij legde in 1700 ook de eerste steen van de kerk, die uiteindelijk in 1715 af was. "Hij verdient het dan ook om zijn naam te ontlenen aan dit plein", knikten de Marollers goedkeurend. Zelf kon hij er natuurlijk niet meer bijzijn, maar hier had de organisatie een originele oplossing voor gevonden. Een reuzenpop die de vorst moest voorstellen vergezelde de burgemeester en ambassadeur immers bij de plechtigheden.

Ook de pastoor van de kerk, Jacques Van der Biest, viert samen met burgemeester Mayeur mee.
Nick Dierickx Ook de pastoor van de kerk, Jacques Van der Biest, viert samen met burgemeester Mayeur mee.

Asielzoekers

De bewoners van de naburige Marollenwijk zijn dan ook trots op 'hun' kerk. "Het is een prachtig bouwwerk dat echt tussen de mensen staat. Letterlijk en figuurlijk", klinkt het bij een oudere voorbijganger. "Denk maar aan de asielzoekers die hier regelmatig mochten en mogen verblijven." Ook in 2008 kwam de kerk in het nieuws, toen er een gebedswake werd gehouden voor de eenheid van ons land. In zijn 300 jaar lange bestaan doorzwom de kerk dan ook vele watertjes. Zo moest ze het 20 jaar stellen zonder kerkhaan en kruis. Per toeval werden ze op zolder teruggevonden in 2012. Ook werd ze helemaal gerestaureerd. "En nu ziet ze er toch weer goed uit, zeker gezien zijn leeftijd", klinkt het lachend.


De kerk heeft dan ook steeds in het centrum van alle ontwikkelingen van de Brusselse volkswijk gestaan. Zelfs in 1830, toen Willem I, de koning der Nederlanden, de kerk probeerde te nationaliseren., kwam er luid protest van de buurtbewoners. Het ging zelfs zo ver dat ze de kerk bezetten en zo de nationalisering verhinderden. Het schetst de innige band tussen de buurt van de Marollen en de kerk, en dit was dit weekend ook weer merkbaar.

Nick Dierickx
Jacques Van der Biest, pastoor van de Marollen.
Nick Dierickx Jacques Van der Biest, pastoor van de Marollen.