Platform trekt ten strijde tegen Docks Bruxsel

Het interregionaal platform voor duurzame economie klaagt de vergunningscarrousel van de Brusselse regering aan in het dossier van shoppingcenter Docks Bruxsel. Onder meer BBL, BRAL, ACV-Brussel, Unizo Vlaams-Brabant & Brussel en Beweging.net hekelen de manier waarop projectontwikkelaar Equilis de verschillende vergunningen wist te bemachtigen.

De Brusselse regering heeft in april de milieuvergunning voor het winkelcentrum Docks Bruxsel ingetrokken, maar diende begin mei al een nieuwe, licht gewijzigde versie in. Dat is niet naar de zin van verschillende Brusselse stadsbewegingen, vakbonden en zelfstandigenorganisatie Unizo. Zij wijzen erop dat Equilis de verschillende vergunningen met de nodige moeite verkreeg. Struikelsteen was en is onder meer dat het project in een zone van stedelijk industriegebied ligt, waar volgens de stedenbouwkundige voorschriften geen shoppingcenter toegelaten is.


Voorts zijn er problemen met de mobiliteit en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Zowel tegen de stedenbouwkundige, de socio-economische als de milieuvergunning werd beroep aangetekend bij de Raad van State. "De Brusselse regering heeft op 20 april voor de tweede keer de milieuvergunning ingetrokken om met een betere motivering de vernietiging van de vergunning te vermijden. De site is van de illegaliteit gered door een juridische pirouette", klinkt het bij het platform.


In de nieuwe vergunning staat dat er jaarlijks een mobiliteitsverslag moet opgesteld worden, met inbegrip van de parkeerproblematiek. "Maar dat is veel te zwak. Er moeten concrete maatregelen komen zodat er minder bezoekers met de wagen naar het shoppingcenter komen", aldus Steyn Van Assche van BRAL. "Daarnaast moeten er ook lessen getrokken worden voor de toekomst. Andere projecten zoals NEO mogen de realiteit niet meer negeren."


(AMG)