Plafond Egmontpaleis stort in

RACE TEGEN KLOK OM HISTORISCHE GEBOUWEN TE RENOVEREN

Het Egmontpaleis vertoont tekenen van verval.
Foto Baert Marc Het Egmontpaleis vertoont tekenen van verval.
Na het Brusselse Justitiepaleis en de tunnels, is nu ook in het prestigieuze Egmontpaleis een stuk uit het plafond naar beneden gekomen. De Regie der Gebouwen doet een inhaalbeweging om historische gebouwen te redden.

In de majestueuze salon dat vooral gebruikt wordt voor cateringevenementen en plechtige ontvangsten van buitenlandse mandatarissen, kwam plotseling aan het begin van de zomer een deel van het lijstwerk naar beneden. De hoek van het salon vertoont in plaats van een plafond, een gat van zowat een halve vierkante meter groot. De oorzaak is nog niet vastgesteld, maar de Regie der Gebouwen vermoedt dat een woekerende schimmel het hout- en plaasterwerk heeft aangetast.


Het is niet de eerste keer dat de historische gebouwen van Brussel instortingsgevaar vertonen. Enkele weken geleden kwam het dak in de Brusselse Justitiepaleis naar beneden, woedt er schimmel in de griffiegebouwen en dinsdag werden nog maar net de grootschalige restauratiewerken aan het verkommerde Koninklijk Conservatorium uit de doeken gedaan. "Er staan veel renovatieprojecten op de planning, en wij moeten werken met de middelen die we hebben", concludeert Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen. Maar de renovatiewerken voor de meest prioritaire gebouwen staan -letterlijk en figuurlijk- in de steigers. "Het Justitiepaleis wordt uiteraard al langer onder handen genomen. De platte daken zijn allemaal al vernieuwd. Het geval van het plafond dat naar beneden viel, was te wijten aan waterinfiltratie via een dakgoot die verstopt was."

Daken renoveren

Ook andere projecten staan op de planning en gaan de komende jaren van start. "We renoveren de daken van het Museum Kunst & Geschiedenis, Legermuseum en Autoworld. Ook volgen de verdere renovatiewerken aan de daken van het Koninklijk museum voor Schone Kunsten en het Muziekinstrumentenmuseum. We zijn ook begonnen aan de studie voor de renovatiewerken aan het Chinees paviljoen en de Japanse toren in Laken. De vernieuwing van de verlichting van de Congreskolom moet alleen nog goedgekeurd worden. En tot slot plannen we de vernieuwing van de daken van het Egmontpaleis. Die gebeurt in meerdere fases, want het paleis moet operationeel blijven."


De Regie der Gebouwen beseft wel dat de renovatiewerken hoogstnodig zijn. Daarom werken ze hard aan een inhaalbeweging om de grandeur van Brussel te herstellen. "Vele van deze historische panden zijn beschermde gebouwen waarvoor ook altijd het akkoord moet gekregen worden van de directie van Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een van onze doelstellingen is om te werken aan meer preventief onderhoud. Maar dit vraag tijd en de administratieve procedures kunnen lang zijn."