Parking 58 ruimt plaats voor administratief centrum

IN 2021 VERHUIZEN 1.500 AMBTENAREN NAAR NIEUWBOUW MET DAKTUIN

Het administratief centrum zal negen verdiepingen tellen met op het dak een ruime stadstuin.
Baert Marc Het administratief centrum zal negen verdiepingen tellen met op het dak een ruime stadstuin.
Het nieuwe administratief centrum van de stad verhuist naar de site van de huidige parking 58. De afbraakwerken zullen in het voorjaar van 2017 starten, begin 2021 kunnen de 1.500 ambtenaren van de stad dan verhuizen van het huidige administratieve centrum aan de Anspachlaan naar hun nieuw kantoor. Het project zal 9 verdiepingen tellen met op de dakverdieping een stadstuin.

43 jaar geleden verhuisde het administratief centrum van de stad Brussel van het Zuidpaleis naar de Anspachlaan. Ondertussen voldoet het huidig gebouw al een tiental jaar niet meer aan de functionele noden, en werd er naar een oplossing gezocht. "In het huidig gebouw viel de elektriciteit, de liften en de verwarming voortdurend uit. Een renovatie van het huidige gebouw viel meteen af omwille van diverse redenen. Uiteindelijk viel ons oog op de site van Parking 58", aldus schepen Alain Courtois.

Om de openheid te symboliseren zal het gebouw voornamelijk in glas worden opgetrokken.
Baert Marc Om de openheid te symboliseren zal het gebouw voornamelijk in glas worden opgetrokken.

Uniek zicht op centrum

Parking 58 ligt vlakbij het huidige administratief centrum, in het toeristische centrum van de hoofdstad en biedt vanop het dak een uniek zicht op het centrum. Het nieuwe gebouw telt 37.500 vierkante meter kantoorruimte, verdeeld over 9 verdiepingen. Ondergronds blijft een parking met 450 publieke plaatsen en 109 plaatsen voor de stad. Om de openheid te symboliseren zal de buitenkant volledig in glas worden opgetrokken. Er zijn zes verdiepingen met kantoren en vergaderzalen, één technische verdieping en een verdieping met een restaurant en nog bijkomende vergaderzalen. De dakverdieping zal een verlengstuk worden van de voetgangerszone, maar dan op het dak van de stad. "Die zal zowel door het personeel als door de burgers gebruikt kunnen worden, maar op welke manier dat zal gebeuren, dat valt nog af te wachten. We willen de inwoners in dat idee betrekken", aldus Courtois.

Brucity

Het administratief centrum krijgt de naam Brucity mee. Begin volgend jaar wordt gestart met het verwijderen van het asbest in het gebouw. Daarna volgt de afbraak, zodat tegen maart 2018 met de eigenlijke bouw moet gestart worden. Die moet tegen eind 2020 afgerond zijn. De verhuizing van het administratief centrum zou dan in 2021 moeten gebeuren. Door het samenbrengen van alle diensten zullen ook heel wat gebouwen vrij komen te staan, waaronder het huidig administratief centrum. De nieuwe bestemming van de gebouwen, hangt af van de afmetingen, maar het gebruik van het stadhuis wordt alleszins teruggeschroefd. "Het stadhuis blijft toegankelijk voor het publiek, maar zijn gebruik zal worden beperkt tot speciale evenementen. Momenteel wordt het stadhuis veel te intensief gebruikt", aldus burgemeester Yvan Mayeur.