Parket wil strafpleiter vervolgen voor rol in ontsnappingspoging van drugsbaron

Strafpleiter Olivier Martins pleit deze maand nog voor beschuldigde Ladhari in het proces rond de dood van Denis Adrien Debouvrie (74), de zogenaamde ‘Koning van de Beenhouwersstraat’
BELGA Strafpleiter Olivier Martins pleit deze maand nog voor beschuldigde Ladhari in het proces rond de dood van Denis Adrien Debouvrie (74), de zogenaamde ‘Koning van de Beenhouwersstraat’
Het Brussels parket wil strafpleiter Olivier Martins vervolgen voor de rol die hij zou hebben gespeeld bij de ontsnappingspoging van de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak uit de gevangenis van Sint-Gillis in 2014.

Het nieuws stond dinsdag in La Dernière Heure. Het Brusselse parket wil voorlopig geen enkele commentaar geven. “We zullen over deze zaak niet communiceren alvorens ze is vastgesteld voor de raadkamer en alle partijen op de hoogte zijn gebracht van de inhoud van de dagvaarding”, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. Martins is geen kleine garnaal binnen de Brusselse strafpleiterswereld. Deze maand nog is hij aan het werk in het assisenproces rond de dood van Denis Adrien Debouvrie (74), de zogenaamde ‘Koning van de Beenhouwersstraat.” Hij verdedigt beschuldigde Tarek Ladhari.

Ontsnappingspoging

De poging om Mohamed Benabdelhak te bevrijden, vond op 13 april 2014 plaats. Vier daders boden zich rond 20.15 uur aan de gevangenispoorten aan als politieagenten. Toen het personeel hen niet binnenliet, reed het viertal weg en beukte met een bestelwagen de poorten van de gevangenis in, waarna de aanvallers voor het veiligheidssas stonden. Daar losten ze verschillende schoten en gijzelden ze een verpleegster. Maar toen ook dat niet hielp, gingen ze er vandoor. Daarna ontspon zich een wilde achtervolging op de Brusselse buitenring, die door de politie moest gestopt worden toen de vluchters in het wilde weg begonnen te schieten.

Advocate

Al vrij snel bleek dat de aanvallers de bedoeling hadden Mohamed Benabdelhak te bevrijden. Die had diezelfde avond bezoek gekregen van zijn Franse advocate. De vrouw werd nog dezelfde avond ondervraagd maar vrijgelaten. Na een maandenlang onderzoek arresteerde het Franse gerecht op 3 juni 2015 vier personen. Het ging om Mohamed Benabdelhak zelf, zijn advocate, Jérémy B. en Djawed A. De 31-jarige advocate, I., werd aan België overgeleverd maar hier vrijgelaten onder voorwaarden. In het voorjaar van 2017 pakten Belgische speurders vervolgens strafpleiter Olivier Martins op, en restauranthouders Luigi en David M. Ook zij zouden een rol gespeeld hebben in de ontsnappingspoging.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.