Parket opent onderzoek naar zevende poging tot ontvoering in Sint-Lambrechts-Woluwe

Het Populierenhof in Sint-Lambrechts-Woluwe.
Google streetview Het Populierenhof in Sint-Lambrechts-Woluwe.
De 11-jarige Olivier zou afgelopen zaterdag slachtoffer zijn geworden van een poging tot ontvoering in Sint-Lambrechts-Woluwe. Dat bevestigt het parket van Brussel. Het is al de zevende melding in een maand tijd.

De jongen was zaterdagmiddag op weg naar een vriend toen hij aan het Populierenhof plots werd tegengehouden door een vrouw. Ze zou hem gevraagd hebben om met haar mee te gaan naar het shoppingcenter, waarop Olivier antwoordde dat er in de buurt geen shoppingcenter bestaat. De vrouw bleef aandringen, waarop het slachtoffer het op een lopen zette richting het huis van zijn vriend en vervolgens zijn vader belde. 

Volgens de jongen ging het om een oudere, gebruinde vrouw die op dat moment een sjaal en zonnebril droeg. De vader zegt dat hij zelf tevergeefs op zoek ging naar de vrouw.

Reeks klachten

Sinds begin oktober kreeg de politie al een hele reeks klachten binnen. Op maandag 14 oktober diende een vrouw klacht in bij de politie nadat een man volgens haar haar kind van twee jaar oud probeerde te ontvoeren.

Ook op 10 oktober werd naar verluidt een kind in de Paul Hymansstraat in Schaarbeek, vlak bij een school, benaderd door een man die vervolgens snoep aanbood. Meteen werd gedacht aan ontvoering en startte de politiezone Brussel-Noord een onderzoek. De directeur van het Sint-Marie Instituut riep toen op om kinderen met een vriendje naar huis te laten gaan. 

We hebben gemerkt dat steeds meer mensen allerhande foto’s online zwieren omdat ze denken dat het iets met de zaak te maken heeft. Dat veroorzaakt enkel paniek. Indien je getuige bent van dergelijk incident is het aan te raden om meteen een klacht in te dienen bij de politie, zodat we de zaak verder kunnen onderzoeken

Dennis Goeman van het parket

In Sint-Pieters-Woluwe werd eveneens een onderzoek opgestart naar een mogelijke ontvoering. Op 4 oktober probeerde een man een meisje van 10 mee te nemen. Hij zei haar dat hij een kennis was van de mama van het meisje en haar thuis zou brengen. Het kind stapte mee met de man, maar nam uiteindelijk toch de vlucht.

Sociale media

Het Brussels parket heeft intussen een onderzoek geopend naar het incident. Het is al de zevende klacht die binnenkomt betreffende ontvoering. De andere onderzoeken lopen nog. 

Het parket roept op om meteen de politie te contacteren indien personen meer informatie hebben over de zeven zaken en om niet zomaar foto’s op sociale media te posten. “We hebben gemerkt dat steeds meer mensen allerhande foto’s online zwieren omdat ze denken dat het iets met de zaak te maken heeft. Dat veroorzaakt enkel paniek”, zegt Dennis Goeman van het parket. “Indien je getuige bent van dergelijk incident is het aan te raden om meteen een klacht in te dienen bij de politie, zodat we de zaak verder kunnen onderzoeken.”

Onderzoek moet nog uitwijzen of er een link bestaat tussen de zeven incidenten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.