Oudste jaarmarkt van Brussel lokt 100.000 bezoekers

Een bellenblazer toont zijn kunnen op de Jaarmarkt.
Amaury Michaux Een bellenblazer toont zijn kunnen op de Jaarmarkt.
Een kleine 100.000 bezoekers zakten gisteren af naar het stadscentrum van Anderlecht om er de jaarmarkt te bezoeken. Zij werden getrakteerd op dierenprijskampen, een braderij met 500 kraampjes, de bloemenmarkt en een Gezondheidsdorp. De 189ste jaarmarkt werd afgesloten met enkele concerten op het Dapperheidsplein.

De jaarmarkt van Anderlecht is dit jaar toe aan haar 189ste editie en is daarmee de oudste van Brussel. Het gemeentebestuur gaf om 10 uur het startschot aan de Kanaalbrug in de Wayezstraat en bezocht onder leiding van een fanfare de volgende uren de jaarmarkt. "Wij doen zoals ieder jaar een vaste tour doorheen de jaarmarkt. Dankzij het goede weer is het al vanaf de start om 10 uur over de koppen lopen in het centrum", aldus burgemeester Eric Tomas (PS).


Naast de 500 kraampjes was er de hele dag door ook een rommelmarkt in de d'Aumalestraat en de Vaandelstraat en op het Verzetsplein was er de tuinbouwmarkt. Ook de traditionele dierenprijskampen in de voormiddag met runderen, paarden, honden en klein gevogelte waren van de partij. Doha (11) uit Anderlecht zelf nam samen met haar grootmoeder een kijkje bij de paarden. "Het is de tweede keer dat mijn grootmoeder mij meeneemt naar de jaarmarkt in Anderlecht. Omdat ik zelf aan paardrijden doe, wilde ik natuurlijk de beestjes hier komen bekijken." Valerie Rose pikte gisteren haar dochters Ines (7) en Eloïse (11) op van school om even de jaarmarkt te bezoeken. "We maken gebruik van de middagpauze om een hotdog te eten en de rommelmarkt te bekijken. Maar ook de dieren mochten niet ontbreken. 's Avonds komen we nog terug om van de concerten te genieten." (AMG)

Doha (11) wil absoluut de paarden zien.
Amaury Michaux Doha (11) wil absoluut de paarden zien.