Oude kazerne in Elsene wordt grootste tijdelijk inname van België

SEE U
MSI SEE U
De verlaten rijkswachtkazernes aan de Generaal Jacqueslaan en de Kroonlaan worden vanaf dit weekend een hotspot voor innovatie en duurzame ontwikkeling. Het project wordt meteen de grootste tijdelijk inname van een gebouw in België

Op de site van 25.000 vierkante meter moet onder meer een bioscoop, een biologische markt, tentoonstellingen, workshops, en stadsmoestuinen een plaats krijgen. Het project heet SEE U en is bedoeld als “een gezellige plek, open voor de wijk, met een nieuw aanbod van lokale voorzieningen voor de bewoners”.

Het project is een initiatief van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI). “Dit tijdelijke gebruik van de voormalige Fritz Toussaintkazerne moet de site van Usquare.brussels zowel verlevendigen als openen naar buiten toe”, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “Het complex is opgezet als een gesloten, in zichzelf gekeerde ruimte. Er moet meer openheid naar de wijk komen, maar ook een uitstraling naar de rest van Brussel en zelfs verder, want het deel van de universiteiten heeft een internationale ambitie.”

Het project gaat zaterdagavond van start met de openingsvoorstelling van de nieuwe cinema. Zondag staat er onder meer een rommelmarkt, een foodtruckmarkt en allerlei expo’s en familieactiviteiten op het programma.

Op termijn moet de oude kazerne een bruisende nieuwe wijk worden. De Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre Bruxelles hebben er een gezamenlijk project op poten gezet: Usquare.brussels. Naast diensten voor de universiteiten moeten er ook woningen voor gezinnen en studenten komen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.