Opstootje op Pride Parade: politie haalt actievoerders uit stoet

Tienduizenden nemen deel aan kleurrijke parade in Brussel

Trek- en duwwerk tussen de politie en leden van de actiegroep Reclaim the Pride in Brussel.
Twitter/Loic Parmentier Trek- en duwwerk tussen de politie en leden van de actiegroep Reclaim the Pride in Brussel.
De Pride Parade is zaterdag voor de 24ste keer door Brussel getrokken. Meer dan 100.000 holebi’s, transgenders en sympathisanten uit alle uithoeken van het land en van alle leeftijden namen deel aan de kleurrijke parade. Helemaal probleemloos verliep het evenement niet. De politie moest even tussenbeide komen omdat een aantal demonstranten de stoet blokkeerde.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het ging om leden van de actiegroep Reclaim The Pride, die protesteerden tegen de politieke en commerciële recuperatie van de Pride. “Ze werden ingesloten door onze mensen en aan de kant gedreven”, aldus woordvoerder Olivier Slosse van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. Even werd er traangas ingezet toen een deel van de groep uit de omsluiting wou breken, bevestigt de politiewoordvoerder, maar er werden uiteindelijk geen arrestaties verricht. 

Activisten van Reclaim The Pride vinden dat de oorspronkelijke revolutionaire boodschap verwaterd is en hadden voor vandaag een alternatieve optocht aangekondigd. Volgens de actievoerders gebruiken politici het evenement om hun ideologieën naar voren te brengen, terwijl ze weinig ondernemen voor de LGBTQ+-gemeenschap. “De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden. Die pinkwashing doet het doel van de parade vervagen en reduceert haar tot een carnaval”, aldus Reclaim The Pride.

Pride Parade
Dieter Nijs Pride Parade

Hun protest werd allesbehalve op prijs gesteld door de Brusselse politie die de groep in de Ravensteinstraat uit de parade haalde en aan de zijkant van de weg duwde. Daar moesten de actievoerders wachten terwijl de parade voorbij trok.  Van de Ecolo-wagen kwam er kort enige steun, maar de andere politieke partijen werden door de actievoerders veelal op boegeroep onthaald. Vooral de N-VA-truck moest het daarbij ontgelden, die werd uitgescholden en bekogeld met waterflesjes en -ballonnen. Ook toen de PS-wagen langsreed, liepen de gemoederen op. De politie moest op dat moment traangas gebruiken en de actievoerders nog verder terugdrijven. De paradewagens van de politieke partijen werden uit veiligheidsoverwegingen ook discreet begeleid door de politie.

Eenmaal de volledige parade voorbij was getrokken, liet de politie de actievoerders één na één vertrekken, weliswaar nadat ze hun identiteit had gecontroleerd. Mensen die traangas in de ogen hadden gekregen, kregen van de politie ook fysiologisch water om hun ogen en gezicht te reinigen. 

Thema: ‘All for one’

De parade lag door het incident een tijdlang stil, maar kon vervolgens zonder problemen voortgezet worden. Het was de 24ste keer dat de Pride Parade door Brussel trok. Het thema dit jaar was  ‘All for one’, allemaal samen opkomen voor de rechten van holebi’s en transgenders, en specifiek voor mensen die het extra moeilijk hebben en onderdrukt zijn.

Afterparty’s en activiteiten

De feestende bezoekers konden nog de hele dag terecht in de Pride Village op de Kunstberg en de Rainbow Village in de Sint-Jacobswijk. Meer dan zestig organisaties waren aanwezig om de bezoekers te informeren en te entertainen. In de Pride Village op de Kunstberg werd om 13.45 uur ook de kick-off van de Pride Parade gegeven met César Sampson, de Oostenrijkse kandidaat op het Eurovisiesongfestival in 2018.

Om 17 uur barstte het feest helemaal los in de Pride Village, de Rainbow Village. Ook ‘s avonds waren er nog vele afterparty’s in de hoofdstad. Ook zondag staan er opnieuw verschillende activiteiten gepland.

Parcours van de Pride Parade 2019
Belgian Pride Parcours van de Pride Parade 2019
Pride Parade
Dieter Nijs Pride Parade

Respect

Net als vorig jaar worden er langs het parcours heel wat zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. De organisatie vraagt de deelnemers om geen rugzakken of scherpe voorwerpen mee te nemen, zich gewillig te laten fouilleren aan de controleposten en respectvol om te gaan met elkaar.

Pride Parade
Dieter Nijs Pride Parade
Pride Parade
Dieter Nijs Pride Parade
Pride Parade
Dieter Nijs Pride Parade6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Als ik het goed begrijp zijn het holibi die tegen andere holibi hun standpunt zijn en dan spreken ze van politiek gewin.

 • Frank Vekemans

  Van mij mogen er gerust zulke optochten zijn, maar wat mij stoort is dat Ecolo-Groen word toegejuicht door deze betogers, en dat andere partijen bijna worden gemolesteerd, het lijk er sterk op dat de Groenen, deze parade naar zich toe willen trekken en eventueel met geweld andere partijen willen weren, Gay zijn staat toch los van je persoonlijke politieke overtuiging

 • Charlotte De greef

  Heel veel plezier! Ik ben een grote fan!

 • Frank Kerstens

  Moet kunnen, maar scheer absoluut niet iedereen over dezelfde kam!

 • leen hanssens

  Met alle respect voor deze mensen, maar moet dit echt? I ondergoed bloot bovenlijf de straat op komen?