Opnieuw kind aangereden in Schaarbeek: bestuurder deze keer niet doorgereden

Een archiefbeeld van de aanrijding van vorige week in Schaarbeek.
Marc Baert Een archiefbeeld van de aanrijding van vorige week in Schaarbeek.
Er is in Schaarbeek opnieuw een kind aangereden door een wagen. Het incident gebeurde rond 12.15 uur aan Gemeenteschool Nr. 2 in de Gallaitstraat, zo meldt de politie van de zone Brussel-Noord. Het kind raakte slechts lichtgewond bij de aanrijding en is voor controle overgebracht naar het ziekenhuis.

De bestuurder van de wagen bleef ter plaatse en werd door de politie aan een ademtest onderworpen. Hij blies negatief. Een onderzoek moet nu aan het licht brengen hoe het ongeval kon gebeuren.

Vorige week donderdag werd ook al een 14-jarig meisje aangereden in Schaarbeek. Dat gebeurde op de kruising van de Waelhemstraat en de Helmetsesteenweg. De bestuurder pleegde toen wél vluchtmisdrijf, maar kon gevat worden. Hij was al eerder veroordeeld voor een verkeersongeval met vluchtmisdrijf en had een rijverbod. De wagen waarmee hij rondreed, was gehuurd onder een andere naam. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar is intussen buiten levensgevaar.

Een week eerder gebeurde een ongeval met vluchtmisdrijf in de Dupontstraat in Schaarbeek. Daarbij raakte een 6-jarige jongen lichtgewond. Ook die bestuurder kon geïdentificeerd worden.

Bekijk ook: Meisje buiten levensgevaar na ongeval in Schaarbeek

“Media schenken er meer aandacht aan”
Volgens burgemeester Bernard Clerfayt vinden er in Schaarbeek jaarlijks ongeveer 350 verkeersongevallen met lichtgewonden plaats. Daarnaast is er ook sprake van tien à vijftien zwaardere verkeersongevallen.

“Er zijn niet meer ongevallen in Schaarbeek dan vroeger, maar de media schenken er meer aandacht aan”, zegt de burgemeester. “Dat is begonnen met het dodelijke ongeval met een Standaard-journaliste eind 2017 en de start van het burgercollectief 1030/0. Sindsdien komt elk ongeval in de media.”

“Te laat geremd”
De kranten De Standaard en De Morgen merkten op dat er in Schaarbeek per inwoner minder verkeerscontroles plaatsvinden dan in bijvoorbeeld Antwerpen of Mechelen. “Als er radars geplaatst worden langs de autosnelweg heb je natuurlijk opeens enorm veel controles, maar Schaarbeek heeft geen snelweg”, gaat Clerfayt verder. “Er is hier als grote weg alleen de Lambermontlaan. De controles in Schaarbeek zijn dus kleinere politie-operaties.”

“Bij twee van de drie ongevallen ging het om bestuurders die onvoldoende oplettend waren en te laat remden”, klinkt het. “Er was geen probleem van overdreven snelheid of van de wijze waarop de rijbaan was aangelegd. Ik herinner eraan dat automobilisten altijd voorzichtig moeten zijn. Datzelfde geldt trouwens ook voor voetgangers. Zij steken soms de baan over zonder te kijken of oogcontact te maken met de autobestuurders.” 




14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peggie Van Audenhove

  Bij de 2 laatste ongevallen in Schaarbeek is te zien dat de zebrapaden daar slecht gelegen zijn. Gemeentebestuur denk eindelijk eens na over oplossingen! Put on your thinking caps ipv op het initiatief van een bedrijf dat tenminste IETS doet te kakken. Zebrapad waar het vorig meisje werd omvergereden ligt schuin en vlak achter een hoek. Dit zebrapad blijkbaar ook. Bestudeer wat een betere locatie is en laat zebrapaden recht over de straat lopen (kortste weg) en zorg dat bestuurders ze zien.

 • Peter Janssen

  Moeten we nu een pluim geven dat de bestuurder stopte na een aanrijding of wat?! Controleer wat meer op het respecteren en de naleving van de verkeersregels ipv op snelheid dát zou al veel miserie van ongelukken oplossen én véél meer opbrengen dan de heksenjacht op snelheid, als die boetes tenminste ook fors worden opgetrokken!

 • Jan Verstrepen

  Dit is een heel spijtig ongeval, de autobestuurder heeft gedaan wat moest.

 • Cor Dierckx

  Het zebrapad ligt precies juist achter de bocht het zal ook weer bedacht zijn door een hoogbegaafde om het daar te leggen.

 • Etienne Vanhoegaerden

  Wilfried da's toch logisch. Er wordt zo dikwijls iets beslist zonder na te denken. Dit zowel op federaal, Vlaams, Waals, (Brussel) en gemeentelijke gebied