Opgepompt water op bouwwerven moet niet langer de riool in

Het opgepompt water wordt gerecycleerd.
BELGAONTHESPOT Het opgepompt water wordt gerecycleerd.
Opgepompt water van bouwwerven hoeft niet langer in de riool te worden gedumpt. Het project Opensource.Brussels test donderdag uit of het water gebruikt kan worden door verschillende gewestelijke en gemeentediensten.

Op heel wat bouwwerven in Brussel wordt vrij zuiver grondwater opgepompt. Normaal gezien verdwijnt dat in de riolering, maar het water kan ook gebruikt worden. Nu loopt het naar een station om gezuiverd te worden.

Die absurde situatie willen de initiatiefnemers van Opensource.Brussels omzeilen. Donderdag deden zij een eerste test op een werf op de terreinen van Thurn & Taxis. Er kwamen donderdag tijdens de test onder meer voertuigen van de MIVB, Net Brussel en verschillende Brusselse gemeenten langs om hun tanks te vullen met grondwater, iets wat ze normaal gezien doen met drinkbaar water. “Dagelijks verdwijnen er honderden kubieke meters grondwater in het riool en wij willen daar een ecologische oplossing aan bieden”, legt projectleider Yoeri Bellemans uit.

Eerste test

Voor de bouwfirma’s is er een extra motivatie om deel te nemen aan het project. “Vanaf januari moeten de werven 55 cent per kubieke meter betalen om hun grondwater in de riolering te lozen, net zoals de mensen thuis moeten betalen om het toilet door te spoelen”, stelt Bellemans.

Voor Opensource.Brussels was dit een eerste test. Het gaat nu verder op zoek naar partners en hoopt op subsidies van het Brussels Gewest. Vanaf januari wil het dan een prototype bouwen van een unit die water verdeelt en wil het ook een applicatie ontwikkelen om te tonen waar grondwater beschikbaar is.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.