Op dit plein voelen de Brusselse fietsers zich het onveiligst

Op vlak van aanleg van fietspaden en infrastrucuur werd er het vaakst een probleem gemeld op het Saincteletteplein.
BELGA Op vlak van aanleg van fietspaden en infrastrucuur werd er het vaakst een probleem gemeld op het Saincteletteplein.
Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en de vzw Mobiel21 hebben de resultaten van het participatief fietsproject 'Ping if you care' voorgesteld. Van mei 2017 tot januari 2018 gaven fietsers via een drukknop met bluetooth op hun stuur zelf zo'n 40.000 keer aan waar ze onveilige verkeerssituaties tegen kwamen. Slechte weginfrastructuur en conflicten met andere weggebruikers kwamen het meest naar voren. Vooral het Saincteletteplein scoorde slecht.

In totaal ontvingen 769 fietsers een pinger en gebruikten 463 fietsers de drukknop ook werkelijk om samen aan 39.887 pings te komen. Uit de resultaten blijkt dat er op gebied van infrastructuur het vaakst gepingd werd voor problemen met de kwaliteit van het wegdek (32 procent) of voor een slecht ontwerp van de weginfrastructuur zoals een onbestaand of slecht fietspad (18 procent). 

Bij conflicten met andere weggebruikers zijn er het vaakst problemen tijdens het fietsen op het fietspad zoals een geparkeerd voertuig op het fietspad (18 procent), gevolgd door conflicten op de weg zoals automobilisten die geen plaats laten bij het inhalen (16 procent).

Saincteletteplein en Louizalaan 

De data die verzameld werden toonden ook welke plaatsen in Brussel de grootste pijnpunten zijn. Op vlak van aanleg van fietspaden en infrastrucuur werd er het vaakst een probleem gemeld op het Saincteletteplein. Op de Louizalaan werd het vaakst gepingd om conflicten te melden tijdens het fietsen op de weg. Op een heatmap op de website van het project zijn alle gepingde locaties aangeduid.

Twee derde van de fietsers die gepingd hebben tijdens Ping if you care waren mannelijk, en twee derde van de deelnemers behoort tot de leeftijdscategorie van 29 tot 43 jaar.

De resultaten van Ping if you care zijn in een heatmap gegoten.
© Mapbox © OpenStreetMap De resultaten van Ping if you care zijn in een heatmap gegoten.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederik Depoortere

  op de foto staat het Ijzerplein.

 • Luc Lepoudre

  Vooral de arrogantie van fietsers op het zebrapad voor voetgangers - v o e t g a n g e r s - mag eens wat aandachtkrijgen.

 • Paul Boutsen

  Ik voel me nergens in Brussel veilig, niet op de fiets, niet te voet en niet in de auto.

 • Anne Onsia

  Ik vermoed dat automobilisten het daar ook geen topper vinden...

 • armand mudah

  juist rudy die ligfietsen zijn levensgevaarlijk je ziet ze niet en zelf zien ze ook maar zeer weinig , die bakfietsen zijn door hun construktie onstabiel en wat meer is als ze tussen wagens en dan zeker bestelwagens uitkomen zien zelf ook pas verkeer als hun bak al een meter op straat staat , in koksijde staat langs het fietspad een haag je ziet wel de fietser maar niet de bak die er bijna 2 meter voor zit