Onderzoek naar luchtkwaliteit in Brussel: “Tunnels zijn vergelijkbaar met moderne koolmijnen”

Luchtkwaliteit in Brussel
AirCasting Luchtkwaliteit in Brussel
Om het probleem van luchtvervuiling in Brussel in kaart te brengen en te werken aan een leefbaardere stad, heeft de VUB-onderzoeksgroep Cosmopolis samen met stadsbeweging BRAL bijna twee jaar de luchtkwaliteit gemeten. Met een draagbaar bakje, de AirBeam, konden participanten tijdens hun activiteiten de luchtkwaliteit meten. Vooral de tunnels, de E40 en de Wetstraat scoren bijzonder slecht. 

Het project dat de naam naam AirCasting kreeg, werd vorige week ten einde gebracht. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de persoonlijke blootstelling niet te veel afhangt van plaatsen, maar van de gewoonten van mensen. Voor de meeste participanten was het woon-werkverkeer de tijd waarop de luchtkwaliteit het slechts was, het moment waarop kinderen op school worden achtergelaten is ook een hotspot. Thuis en op kantoor is vervuiling minder, maar de situatie is het ergst voor mensen die het grootste deel van de dag op straat doorbrengen, zoals buschauffeurs. 

Aangezien auto’s aanzienlijk bijdragen aan de vervuiling van Brussel, zijn de meest vervuilde plaatsen ook die waar het meest verkeer is, de kleine ring, de E40, de Wetsraat en de Belliardstraat hebben de slechtste luchtkwaliteit. De jaarlijkse blootstelling mag volgens Europese normen niet meer zijn dan 40 µg/m3. In Kunst-Wet werd er in 2018 56 µg/m3 gemeten en in de Belliardstraat 53 µg/m3. “Door het gebrek aan luchtcirculatie zijn plaatsen zoals de tunnels van de kleine ring vergelijkbaar met moderne koolmijnen. Metrotunnels zijn ook bijzonder vervuild,” zegt Nicola da Schio, doctoraatsonderzoeker aan de VUB.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philip Kurstjens

    Vreemd genoeg is er op de kaart geen enkel spoor te zien van vliegverkeer. Integendeel, de luchthaven Zaventem is groen ingekleurd...