Nog 50 dagen voor Grand Départ: Brussel kleurt stilaan geel

pc ronde van Frankrijk: triomfboog op kunstberg
Baert Marc pc ronde van Frankrijk: triomfboog op kunstberg
Nog exact 50 dagen voor de Grand Départ van de Tour de France. In afwachting van het grootste sportevenement van het jaar, zal Brussel geleidelijk aan de kleuren geel kleuren: de kleur van de Tour.

De Grand Départ van de Tour de France is voor de derde keer in onze hoofdstad. Op 6 juli wordt het startschot gegeven van de grootste wielerwedstrijd ter wereld op de Grote Markt in Brussel. Nu de laatste rechte lijn naar de start is ingezet, wordt Brussel in het geel gehuld.

Verschillende monument en evenementen kondigen de komende weken de wedstrijd aan. Zo wordt onder andere het Atomium in het geel gekleurd,  Manneken Pis haalt zijn originele gele trui van 1958 uit de kast en een her en der in de stad zullen artistieke installaties komen.

pc ronde van Frankrijk: atomium
Baert Marc pc ronde van Frankrijk: atomium

De 106de editie van de Tour de France duidt niet enkel de 100 jaar van de gele trui aan, maar is ook de 50ste verjaardag van de eerste overwinning van de Tour door Eddy Merck in 1969. Hij heeft die fameuze trui in totaal 111 keer gedragen. Dat is tot op vandaag een wereldrecord. “De Tour de France winnen is een kinderdroom die in vervulling gaat en dan nog de start hier hebben, zorgt voor een prachtig moment”, zegt de trotse Eddy Merckx.

Het parcours wordt ook een beetje aan hem opgedragen. Zo verlaten de  renners Brussel via Molenbeek en Anderlecht, waarna ze vooruitkijken op de Muur van Geraardsbergen in de 43ste kilometer. Die maakte ook deel uit van het parcours van de eerste Ronde van Frankrijk die Eddy Merckx in 1969 reed. Op 10 kilometer van de aankomst, fietsen ze door de straten waar de jonge Eddy Merckx begon te fietsen en waar hij ook zijn eerste gele trui mocht aantrekken. 

pc ronde van Frankrijk: triomfboog op kunstberg
Baert Marc pc ronde van Frankrijk: triomfboog op kunstberg

Kosten

De Tour de France kost in totaal 10 miljoen euro, het Brussels gewest en de federale overheid dragen elk de helft bij. Volgens burgemeester Philippe Close zal de Tour heel veel positieve dingen met zich meebrengen. “Het past perfect bij ons Brussels imago: het belang van de fiets en de internationale rol van de hoofdstad. De Tour de France is na het WK en de Olympische Spelen het belangrijkste sportevenement én het is bovendien gratis.” Hij gelooft er in dat er financieel ook veel zal uitkomen voor de burgers. “Het is een grote kans voor de maatschappij, bedrijven en horecazaken. Kortom, de Tour maakt Brussel nog aantrekkelijker.”

pc ronde van Frankrijk
Baert Marc pc ronde van FrankrijkReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.