Nieuwkomers in Brussel moeten vanaf 2020 verplicht inburgeringscursus volgen

Het zal volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) aan de gemeenten zijn om de nieuwkomers te informeren over de verplichte inburgering en om er ook op toe te zien dat de verplichting wordt nagekomen
BELGA Het zal volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) aan de gemeenten zijn om de nieuwkomers te informeren over de verplichte inburgering en om er ook op toe te zien dat de verplichting wordt nagekomen
Vanaf 2020 is het ook in Brussel verplicht om een inburgeringstraject te volgen. In Vlaanderen en Wallonië is dit al het geval. Het Vlaams Parlement keurde woensdag het samenwerkingsakkoord met de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie goed.

In Vlaanderen bestaat de verplichte inburgering voor nieuwkomers al veel langer. Nieuwkomer, jonger dan 65 die nog geen 3 jaar in België verblijven, moeten daarbij een inburgeringstraject volgen. Het gaat dan om een cursus maatschappelijke oriëntatie en een cursus Nederlands. Wie zijn traject met succes heeft afgerond, krijgt een inburgeringsattest.

Keuze tussen Frans of Nederlands

In Brussel dringt Vlaanderen daar wel al langer op aan. Tot nu toe was het niet verplicht om een inburgeringstraject te volgen. Nu is er wel een samenwerkingsakkoord. Concreet zullen nieuwkomers in Brussel de keuze hebben tot een Franstalige of Nederlandstalige inburgeringscursus. Ze moeten zich dan richten tot het Vlaams agentschap Inburgering en Integratie of tot de onthaalbureaus van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Beide partijen voorzien hiervoor 4.000 plaatsen.

Het zal volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) aan de gemeenten zijn om de nieuwkomers te informeren over de verplichte inburgering en om er ook op toe te zien dat de verplichting wordt nagekomen. “Wanneer nieuwkomers weigeren, kan er een boete opgelegd worden van 100 euro tot maximaal 2.500 euro”, aldus Homans.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.