Nieuwjaarsvuurwerk verhuist naar Atomium

HEIZELVLAKTE IDEAAL OM MASSA FEESTVIERDERS TE ONTVANGEN

Vorig jaar werd er nog afgeteld op het Brouckèreplein, dit jaar is het Atomium the place to be.
Archief Dieter Nijs Vorig jaar werd er nog afgeteld op het Brouckèreplein, dit jaar is het Atomium the place to be.
Wie dit jaar op 31 december het nieuwe jaar feestelijk inzet in onze hoofdstad, moet aan het Atomium zijn. Gezien er op het Brouckèreplein werkzaamheden plaatsvinden, verhuist het vuurwerk naar Laken.

The place to be met Nieuwjaar is dit jaar niet het Brouckèreplein, maar de Heizel. Nu de werken aan de voetgangerszone het plein volledig hebben opengelegd, moest de stad noodgedwongen uitwijken. Nieuwe feestlocatie: de Heizelvlakte, aan de voet van het Atomium. "Het werd tijd om buiten de Vijfhoek te denken", zegt burgemeester Philippe Close. "De Heizel is de ideale plek met meer dan voldoende parkeerplaatsen en metro-, tram en busconnecties. Bovendien viert het Atomium in 2018 zijn 60ste verjaardag. Een beetje vuurwerk misstaat dan ook zeker niet."


Zoals elk jaar wordt de instap in het nieuwe jaar een groot feest. Feestvierders worden getrakteerd op een lichtshow, een 17 minuten durend vuurwerk en een dansfuif die tot 1 uur 's nachts doorgaat. De stad neemt geen risico's en voorziet extra veiligheidsmaatregelen. "De grootste uitdaging is de massale volksverhuis van 50.000 mensen, waarvan de meesten met het openbaar vervoer naar de Heizel afzakken. Zoals elk jaar zet de MIVB extra trams en metro's in, en dit jaar staan er nog meer bewakings- en veiligheidsagenten paraat", aldus Close. Op de Heizel gelden dezelfde veiligheidsregels als bij andere grote evenementen. "Rugzakken zijn niet toegelaten en alle feestvierders worden gescreend aan de ingang."

Veel 'winterpret' is er niet aan voor de bezoekers. Het slechte weer van de laatste dagen houdt velen thuis.
Baert Marc Veel 'winterpret' is er niet aan voor de bezoekers. Het slechte weer van de laatste dagen houdt velen thuis.

Overzichtelijker

Dat het feest verhuist naar een wijde locatie heeft ook een groot pluspunt. "Brussel is een middeleeuwse stad met smalle straatjes. Mensen snel afvoeren in geval van gevaar of een ongeval is niet eenvoudig. Op de Heizel heeft de politie meer overzicht. Ambulances kunnen veel sneller gewonde mensen evacueren" Als deze editie een succes wordt, ziet de burgemeester overigens niet in waarom het vuurwerk terug naar de binnenstad zou verhuizen.


Voor het zover is, kunnen bezoekers eerst nog genieten van Winterpret. Hoewel het tweede weekend met 434.000 bezoekers alvast een succeseditie beloofde, gooide de hevige sneeuwstormen de voorbije dagen roet in het eten. "Het weer is uitzonderlijk slecht", aldus Marina Bresciani van Brussels Major Events. "We lokken veel minder bezoekers dan vorig jaar. Toch zijn de hotels in het centrum de komende weken quasi volgeboekt, dus we leven op hoop"