Nieuwe schermindeling bij Brusselse kiescomputers levert Vlaamse partijen mogelijk stemmen op

Veranderingen in het stemhokje.
Photo News Veranderingen in het stemhokje.
De Vlaamse partijen in Brussel krijgen op 26 mei mogelijk extra stemmen door een nieuwe schermindeling op de stemcomputers. Kiezers moeten voor het Brussels parlement namelijk niet meer eerst kiezen tussen het Franstalig of Nederlandstalig kiescollege. Dat maakt het voor Nederlandstalige partijen makkelijker om Franstalige stemmen aan te trekken.

De Brusselse kiezer krijgt nu meteen een overzicht van alle partijen die opkomen bij de verkiezingen. Vroeger moest er eerst een keuze gemaakt worden tussen het Nederlandstalig of Franstalig kiescollege en kwam er daarna pas een overzicht van de partijen. Nu komt dat overzicht meteen op het scherm, met Franstalige en Nederlandstalige partijen door elkaar.

In het verleden klaagden onder meer N-VA en Vlaams Belang dat Franstalige kiezers die op hun partij wilde stemmen, N-VA of Vlaams Belang niet gevonden hadden, omdat ze enkel in het Franstalig kiescollege zochten. Dat werd veranderd door voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Er wordt verwacht dat de aanpassing in de kaart zal spelen van partijen en kandidaten die ook een Franstalige aanhang hebben.

Een aantal partijen hebben overigens specifiek voor het Nederlandstalig college gekozen omdat een Nederlandstalige zetel behoorlijk minder stemmen kost dan een Franstalige. Zowel Be.One van Dyab Abou Jahjaj als de burgerbeweging Agora gaven dat openlijk toe. Maar zowel de dierenpartij DierAnimal als PVDA waren niet op de hoogte van de nieuwe schermindeling en dienden zowel een Nederlandstalige als een Franstalige lijst. Zij lijken hierdoor stemmen te zullen verliezen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.