Nieuwe protestmars voor veroordeelde professor

De Iraanse VUB-prof Ahmadreza Djalali.
RV De Iraanse VUB-prof Ahmadreza Djalali.
Op 10 oktober wordt opnieuw een protestmars voor VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali gehouden. De Zweeds-Iraanse rampenarts werd bijna een jaar geleden ter dood veroordeeld, en zit nu al 2,5 jaar vast in een Iraanse gevangenis. 

Studenten hebben het initiatief genomen om een nieuwe mars te houden. Datum van het protest is niet toevallig 10 oktober, de internationale dag tegen de doodstraf.  Die dag wordt verzameld op de VUB-campus in Elsene, waar ze om 18.00 uur over de campus van de ULB naar de Iraanse ambassade trekken. Rond 18.30 uur arriveert de protestmars aan de Iraanse ambassade waar dr. Gerlant Van Berlaer, ex-collega van Djalali aan het UZ het woord neemt.

Eind oktober 2017 werd de man ter dood veroordeeld nadat hij ervan werd beschuldigd samengewerkt te hebben met vijanden van Iran. De executie is tot nader orde nog steeds niet uitgevoerd. "Waarschijnlijk wil Iran niet overgaan tot de executie, door de druk van Europese politici”, stelt Van Berlaer. “Iran wil bevriend blijven met de EU, zeker nu de relatie met de Verenigde Staten verslechterd is”, klinkt het. Van Berlaer vermoedt dat het land Djalali liever ziet sterven in de cel.

Ondertussen gaat de gezondheidstoestand van de professor achteruit.  Zo zou hij nog slechts 48 kilogram wegen en kampen met darm- en oogproblemen. Daarnaast blijft er de ondraaglijke psychologische druk van de nakende terechtstelling. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) blijft ondertussen vragen om de doodstraf niet uit te voeren om humanitaire redenen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.