Neo op de helling? Stad Brussel wil project op Heizel “rustig herbekijken”

Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.
KCAP Architects&Planners Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.
Het Neo-project op de Heizel zit in zwaar water. De plannen voor een shopping- en congrescentrum krijgen te maken met verschillende obstakels, zoals geweigerde vergunningen. Brussel wil nu de tijd nemen om het project te herbekijken.

De eerste drempel voor het project is de geweigerde vergunning voor een verbindingsweg met de Ring. Die mag er van Vlaanderen voorlopig niet komen. Bovendien is de toekenning van de stedenbouwkundige vergunning voor het project Neo 1 opgeschort. Daar wacht men op een aanpassing aan het Gewestelijk Bestemmingsplan. Neo 1 is het eerste deel van de heraanleg van de Heizel, met een winkelcentrum van 72.000 vierkante meter als brandpunt. Het project omvat ook woningen en een nieuwe stek voor de Kinepolis-bioscopen. Neo 2 zou dan later gebouwd worden en een congrescentrum bevatten.

“Geen sprake” van nieuwe weg

De geweigerde verbindingsweg is een streep door de rekening van het project. De stad speelde eerder met het idee om een weg door het Osseghempark te trekken, maar die piste is resoluut van tafel geveegd. “Daar kan geen sprake van zijn”, zegt het kabinet van burgemeester Philippe Close.

De stad gaat een project herbekijken waar ze al tien jaar mee bezig is? En waarom nog een nieuwe studie?

CDH-fractieleidster Céline Fremault

Ander probleem zijn de lopende procedures tegen Neo 1 voor de Raad van State. De aanpassing van het bestemmingsplan werd een eerste keer vernietigd nadat buurtbewoners beroep hadden aangetekend. Tegen de nieuwe versie is opnieuw beroep ingediend. De auditeur van het rechtscollege heeft volgens de krant Le Soir een negatief advies afgeleverd, en dat wordt meestal ook gevolgd. Aangezien de opbrengsten van Neo 1 een voorwaarde zijn om door te zetten met Neo 2, komt het project zo op losse schroeven te staan. Bovendien is er ook geld nodig voor de renovatie van de bestaande Heizelpaleizen. Dat zou om meerdere tientallen miljoenen euro gaan.

Consultant

Brussel heeft de zaak door de Duitse consultant JWC laten onderzoeken. De stad zegt nog niets over de conclusies van dat onderzoek, maar volgens Le Soir geeft die voorrang aan de renovatie van de Heizelpaleizen. Een congrescentrum zou ook beter tussen de paleizen gebouwd worden dan in het aparte Neo 2-project. Burgemeester Close wil het project daarom alvast herbekijken. “We kunnen daar gerust een jaar de tijd voor nemen”, zegt hij. De eerste inhuldigingen op de Heizel staan voor 2023 op de agenda, maar die datum staat dus eveneens op losse schroeven.

De hele Heizelvlakte moet herbekeken worden, samen met de Houba De Strooperlaan en de omliggende wijk. De nadruk moet liggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit

MR- fractieleider David Weytsman

De politieke oppositie in Brussel is verontwaardigd over de gang van zaken. “De stad gaat een project herbekijken waar ze al tien jaar mee bezig is? En waarom nog een nieuwe studie?”, fulmineert CDH-fractieleidster Céline Fremault. Bij de MR is men dan weer blij dat de oppositie gehoord wordt. Zij hadden immers al gepleit om Neo te herbekijken. “De hele Heizelvlakte moet herbekeken worden, samen met de Houba De Strooperlaan en de omliggende wijk”, zegt fractieleider David Weytsman. “De nadruk moet liggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.” De partij vraagt een speciale gemeenteraad over het project om alles uit te klaren.

De Heizel vandaag.
Baert Marc De Heizel vandaag.
Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.
Baert Marc Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.
Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.
KCAP Architects&Planners Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.
Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.
KCAP Architects&Planners Neo omvat een winkelcentrum, woningen en een congrescentrum.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • John Stevens

    Ondertussen is wel Océade definitief van de kaart geveegd en BruPark is ook verdwenen ....

  • Jean-Pierre Van Lier

    Houd op met bouwen van woningen en shoppings en laat nog wat groen aan de Brusselaars.