Na geruchten over schurft, tuberculose en malaria: buschauffeurs zullen niet meer stoppen aan Noordstation

Baert Marc
De vakbonden ACLVB, ACV en ACOD zijn overeengekomen om niet meer te stoppen aan het Noordstation. De actie is een gevolg van het nieuws dat schurft, malaria en tuberculose uitgebroken waren in het station. De Lijn is officieel niet op de hoogte gesteld van de beslissing, zegt woordvoerster Anneliese Meynaerts. Morgen neemt de directie contact op met de bonden om de situatie uit te klaren.

De drie vakbonden zullen vanaf maandag niet meer stoppen aan Brussel-Noord. Voor de verschillende buslijnen zullen andere eindhaltes worden gebruikt (zie kaart). Aanleiding van de maatregel zijn recente geruchten dat er schurft, malaria en tuberculose uitgebroken waren in het station. De socialistische vakbond zou dit via de politie vernomen hebben.

“Volgens de arbeidsgeneesheer is er geen gevaar, maar ik noem dat snoepjes om de mensen te sussen”, zei Marcel Conters, voorzitter van het ACOD MTB, vandaag nog in onze krant. “Zelfs de politie rijdt hier alleen nog met een combi langs. Als ze dan toch even uit hun wagen komen, dragen ze mondmaskers. Dat illustreert hoe ongezond het hier wel is.” 

Zelfs de politie draagt mondmaskers. Dat illustreert hoe ongezond het hier wel is

Marcel Conters (ACOD MTB)

Vrees voor ziektes

De chauffeurs bij De Lijn klagen al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden om en rond het Brusselse Noordstation, waar veel daklozen en transmigranten rondhangen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel niet qua veiligheid als qua gezondheid zowel voor de chauffeurs als onze klanten”, klinkt het bij de vakbonden. 

“Ook al worden we voor de 100 procent gesteund door onze directie van Vlaams-Brabant en zijn zij mee vragende partij om liever vandaag in plaats van morgen met een deftige oplossing te komen, gebeurt er in dit dossier niets.”

Het gaat van kwaad naar erger. De directie moet een oplossing zoeken

Rita Coeck (ACOD)

Gebrek aan daadkracht

De vakbonden laken het gebrek aan daadkracht vanuit politieke hoek. “Er komt weinig tot geen schot in de zaak en alles blijft op zijn beloop. Het gevolg is hiervan dat de situatie van dag tot dag verslechtert en dat er steeds minder de veiligheid en de gezondheid zal kunnen worden gegarandeerd van onze chauffeurs en klanten in de toekomst.”

“Het gaat van kwaad naar erger”, beaamt Rita Coeck van de socialistische ACOD. “De directie moet een oplossing zoeken.”

Geert Witterzeel van de christelijke ACV bevestigt dat het Noordstation als eindhalte geschrapt wordt, en zegt dat ook de privébedrijven die rond het station opereren gecontacteerd zijn. Hij benadrukt dat de vakbonden hiermee niet de transmigranten willen viseren. “Het zijn schrijnende taferelen daar.”

(Lees verder onder de foto)

In en rond het Noordstation verblijven veel daklozen en transmigranten.
Marc Baert In en rond het Noordstation verblijven veel daklozen en transmigranten.

De Lijn zelf reageert “verrast” op de demarche van de chauffeurs, “gezien de open communicatie en de acties die al ondernomen werden”, zegt woordvoerster Anneliese Meynaerts. Officieel is de directie niet op de hoogte gesteld, al kreeg ze wel een pamflet van de vakbonden in handen. Morgen probeert de directie de zaken uit te klaren, “om de reizigers zo goed mogelijk te kunnen informeren vanaf maandag”. Daarbij wordt ook contact opgenomen met de vakbonden. 

Nieuwe stopplaatsen

De bussen uit Leuven/Haacht zullen vanaf maandag stoppen bij Rogier. Bussen uit Dilbeek stoppen aan de halte Westland, en de lijnen uit Grimbergen/Wemmel/Puurs/Meise aan Bockstael. Voor de lijnen komende van Ternat/Aalst/Groot-Bijgaarden zal de eindhalte voorzien worden aan Simonis.

De maatregel blijft van kracht zolang de situatie om en rond het Noordstation niet onder handen wordt genomen, aldus de vakbonden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston DHaese

  Waarom gaat Weyts niet samenzitten met De Lijn, de federale regering en de Brusselse burgemeester om af te spreken wie wat gaat doen. Ze blijven mekaar de zwarte piet toespelen. Die onveilige en onhygienische toestanden slepen nu al maanden aan. Schandalig!!!

 • Nadine Delen

  Dringend tijd om dat daar op te kuisen, hoe is het mogelijk dat ze het zo ver hebben laten komen. Nog maar eens een keer, die mannen willen hier niet zijn dus geen asiel aanvragen = schup afkuisen en wegwezen.

 • ronny gys

  Weyts zegt dat het probleem moet opgelost worden door de federale regering, of is het de Vlaamse regering.als men al eens zou beginnen met 1 regering ipv 6 dan zou dit allemaal zo er niet komen en kan men sneller ingrijpen.

 • Karel Van Beeck

  Met zoveel regeringen in dit land kan je dit wel verwachten met die transmigranten, Niemand neemt de verantwoordelijkheid,

 • Matti Op de becs

  Wat is hier van waar, als 1v.d3 ziekten (malaria) zelfs niet wordt overgedragen van mens tot mens...