N-VA wil geen alcohol meer op straat: “Overlast, geroep en getier zijn schijnbaar de norm in voetgangerszone”

Baert Marc
Zowel de Brusselse NV-A fractie als die van CD&V vragen een verbod op alcohol op en rond het Beursplein, en vragen daarnaast meer blauw op straat. Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) wil graag nog een stapje verder gaan, namelijk door een volledig verbod op te leggen voor alcoholgebruik én de verkoop ervan. 

“De veiligheid blijft vooral ’s nachts zeer problematisch en de zone ademt een wasem van marginaliteit uit”, meent Vanden Borre. “Drugsdealers, junks, dronkaards, daklozen en bedelaars heersen ‘s nachts in de voetgangerszone in aanbouw. Overlast, geroep en getier zijn schijnbaar de norm. Buurtbewoners klagen dat ze ’s nachts niet buiten durven komen en voelen zich in de steek gelaten. Buitenlandse toeristen kunnen soms hun ogen niet geloven: ‘is dit dan hartje Brussel?’”

Om ervoor te zorgen dat die nachtelijke overlast zo veel mogelijk beperkt wordt, wil Vanden Borre een nultolerantie invoeren voor het gebruik van alcohol op de openbare weg en wil hij nachtwinkels verbieden om na 22 uur nog alcohol te verkopen in de gehele voetgangerszone. “Winkels en café’s trekken aan de alarmbel, want ook zij zijn slachtoffer van de overlast. Deze situatie is onhoudbaar.” 

Buurtbewoners klagen dat ze ’s nachts niet buiten durven komen en voelen zich in de steek gelaten. Buitenlandse toeristen kunnen soms hun ogen niet geloven: ‘is dit is dan hartje Brussel?’

Mathias Vanden Borre

“Vijf maanden geleden kaartte ik deze problematiek al aan tijdens de gemeenteraad, maar burgemeester Close (PS) had hier toen geen oren naar. Ik merk dat er maanden later nog steeds geen verbetering in zicht is en dus trok ik ook afgelopen maandag met dezelfde vragen naar de gemeenteraad.”

24/7 politiebewaking

Volgens Le Soir werden er dit jaar al zo’n 600 arrestaties uitgevoerd. Maar volgens Vanden Borre zeggen arrestaties bitter weinig over de onderliggende problematiek. “Om een volledig beeld te krijgen van de voetgangerszone, moet de burgemeester eindelijk open kaart spelen en álle cijfers op tafel leggen, ook die van de aangiftes van diefstal en geweld. Dan nog blijft het probleem van the dark number, zaken waarvan geen aangifte wordt gedaan. Ik pleit als gevolg dus voor een politiepermanentie van 24/7, op zijn minst tot de veiligheid gegarandeerd is.” 

Valse beloftes

De beloftes van de burgemeester zijn volgens hem gebakken lucht. “De buurtbewoners en bezoekers van onze mooie stad ondervinden aan den lijve wat laksheid en laissez faire betekent voor onze veiligheid. De videoreportage van Faroek Özgunes toont hoe het nachtleven er echt aan toe gaat. Dat er één weekend wel wordt opgetreden door de politie, verhult niet dat er een aantal structurele problemen totaal niet wordt aangepakt.”

Om een volledig beeld te krijgen van de voetgangerszone, moet de burgemeester eindelijk open kaart spelen en álle cijfers op tafel leggen, ook die van de aangiftes van diefstal en geweld

Mathias Vanden Borre

“In een reactie laat de politie weten dat er geen stijgende criminaliteitscijfers zijn in de voetgangerszone. ‘Dit was tien jaar geleden al het geval op de Grote Markt, of twintig jaar geleden op Sint-Goriks. Nu centreert het zich mee rond de Beurs,’ reageerde burgemeester Close. Qua struisvogelmentaliteit kan dit nogal tellen. Dit is een slag in het gezicht van de buurtbewoners en de mensen, bezoekers, toeristen die worden beroofd, bedreigd en aangevallen. En dit dus ondertussen al tien à twintig jaar, zegt de burgemeester zélf.”

Burgemeester Close verzekert wel dat hij zijn politiediensten inzet zo goed als hij kan. “Tot eind augustus dit jaar werden al 605 mensen gerechtelijk aangehouden in de voetgangerszone. Mijn agenten zijn dus duidelijk meer aanwezig.”

Haalbaarheid

Volgens Vanden Borre is het voorstel zeker haalbaar. “De burgemeester is baas over de politiediensten. Indien hij beslist om het in te voeren, zal het ook gebeuren. Kijk maar naar Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node: daar geldt in de Brabantwijk ook een tijdelijk alcoholverbod van 22 uur ‘s avonds tot 9 uur ‘s ochtends. Het kan dus wel degelijk.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Verhoeven

  dat de nva zich met zijn eigen mesthoop bezig houdt ,In Brussel hebben ze geen zaken ,geen dictatuur zoals de voor hun eigen volk.

 • marie-claire de bosscher

  dit was toch te voorzien hé, heb de voetgangerszone in Brussel weten beginnen toen ik daar nog woonde, binnen één maand was het gewoon een puinhoop, vooral veel vuilnis van iedereen die er samenkwam, en je durfde er echt niet meer langs...

 • louis meuleman

  Meuleman Louis Het word de hoogste tijd dat ze iets gaan doen aan dit nachtelijk alcohol misbruik met de gekende gevolgen vroeger was er een sluitingsuur voor de horeca en de winkels en deed de politie om een uur s'nacht daar controle op en kwamen ze de zaak sluiten en bij herhaling een boete en er was bijna geen vandalisme of geweld

 • Marco Debart

  Ik dacht dat openbare dronkenschap sowieso strafbaar is.

 • DIRK RASSCHAERT

  Staat dit niet overal in de politiewet dat het verboden is om op de openbare weg alcoholische dranken te nuttigen?