Molenbekenaar Pieter Elsen vist met kano plastic uit het kanaal: “Mensen bewust maken van het probleem”

Pieter Elsen (midden) vist op het kanaal naar plastic.
Marc Baert Pieter Elsen (midden) vist op het kanaal naar plastic.
Opvallend zicht op het Brusselse kanaal deze dagen: enkele jongemannen en vrouwen varen er met een kano en vissen drijvend afval uit het water. Pieter Elsen (32) uit Sint-Jans-Molenbeek is de initiatiefnemer. Wie wil, kan met hem in de kano kruipen en met eigen ogen aanschouwen hoe vuil het water is.

Elsen woont vlakbij het kanaal, op de Leopold II-laan. Toen hij op een dag de krant wou lezen langs het water, viel het plastic en de smurrie die er ronddreven hem plots op. “Vreemd, want het is een plek waar je elke dag kan langslopen, zonder dat je iets speciaals ziet”, zegt hij. “Maar als je goed kijkt, valt het echt op hoeveel vuil er drijft. Ik was zo verbouwereerd dat ik mezelf voornam er iets aan te doen. Twee weken later heb ik dan een kano gekocht.”

De eerste vaart van Elsen was in juni. “De bedoeling is minstens één keer per week uit te varen en elke week iemand nieuw mee te nemen om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de actie. Na elke tocht verschijnt er dan een bericht op de facebookpagina ‘Canal it up’. De reacties zijn allemaal positief, zowel op de facebookpagina als langs de kant op de kade. Dat is voor mij een teken dat er vraag is naar een structurele oplossing, het probleem laat de mensen allerminst koud. Ondertussen ben ik al met zo’n dertig mensen het kanaal opgegaan en krijg ik aanvragen van mensen met andere kano’s die willen helpen.”

Steun van Stad

Vrij snel kreeg Elsen voor zijn project al de steun van de Stad Brussel. “We mogen een loods gebruiken vlakbij het kanaal om onze kano te laten liggen”, zegt hij. “Daar staan ook de vuilnisbakken waar we na onze vaart het afval sorteren. Dat maakt het makkelijker want eerst lag de kano bij mijn ouders in Jette.”

Elsen is niet de enige die het kanaal schoonmaakt. Ook Net Brussel heeft een boot waarmee ze meermaals per week afval uit het kanaal vissen. “Toch is het nog altijd vuil”, zegt Elsen. “Plastic uit het kanaal vissen met een kano is dweilen met de kraan open. Voor mij is het eerder een manier om mensen bewust te maken van het probleem tot er een echte oplossing komt.”

Wie zelf een kijkje neemt op het kanaal merkt inderdaad dat er heel veel vuil drijft. “Je moet er rekening mee houden dat een groot deel van het afval dan nog onder water zit”, zegt Elsen. “Bovendien is het kanaal een moeilijke omgeving omdat er weinig of geen stroming is. De verplaatsing van het drijvend plastic hangt dus vooral af van de wind.”

Automatisch systeem

Elsen wil het bij zijn boottochten niet laten. “Het uiteindelijke doel is de minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) te contacteren en hem enkele oplossingen voor te stellen waarvan ik weet dat ze toepasbaar zijn op het kanaal”, klinkt het. “Het vuil zou automatisch uit het water moeten gehaald worden, bijna zonder tussenkomst van mensen. De beste oplossing is dat er geen plastic in het water terechtkomt, maar daarvoor wordt het nog te veel gebruikt.”

Een interessant idee is de Nederlandse start-up The Great Bubble Barrier, zegt Elsen. “Zij werken met een systeem van waterbubbels die het plastic naar boven en naar de zijkant doet drijven. De sluis in Molenbeek zou daarvoor de ideale plaats zijn. Ik heb nog geen bevestiging gekregen dat deze oplossing toepasbaar is op het kanaal, maar het is wel belangrijk dat dit probleem aangepakt wordt.”

Plasticvissers op het kanaal.
Marc Baert Plasticvissers op het kanaal.
Plasticvissers op het kanaal.
Marc Baert Plasticvissers op het kanaal.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Ik heb mijn kinderen altijd verboden aan zulke acties deel te nemen, ik heb hen van kleinsaf geleerd dat ze geen afval mogen weggooien op straat of in de natuur zelfs geen fruitschillen, als iedereen dat doet wordt het een stort. Plastiek en al de afval moet er niet liggen en alleen degene die dat achterlaten zijn verantwoordelijk. De leerlingen van de scholen er op wijzen, dat is nu de afval die jullie, je ouders of familieden hier gedumpt hebben en deze puinhoop moeten jullie nu opruimen.

 • Paul Sempels

  Voor zo een actie heb ik respect. Veel beter dan dat staken en spijbelen !

 • Ivon Merc

  Dit is pas actie ondernemen voor het milieu! Veel beter dan staken, roepen en spijbelen!

 • Peter Buyck

  We vergeten dat ook ruimtevaartorganisaties en schepen afval dumpen in de oceanen. Dat afval raakt in de stromingen en geraakt dus overal. En erger nog... we hebben plastic nodig om een hondendrol op te rapen en te bewaren tot deze in de vuilbak kan... Dat plastic wordt dan nog eens opgestookt tot CO2... De vicieuze cirkel blijft draaien... Laat staan het dumpen van het kerosine-overschot op zee...

 • Fonz Ooms

  Voor zo iemand heb ik respect. Die doet tenminste iets voor het klimaat. Dat is wat anders dan staan roepen en spijbelen !