Molenbeekse kinderen brengen politie een bezoekje: “Cellen zijn verschrikkelijk vies”

De kinderen kregen een demonstratie van de hondenbrigade.
Baert Marc De kinderen kregen een demonstratie van de hondenbrigade.
60 kinderen uit de Nederlandstalige scholen in Molenbeek hebben zaterdag kunnen zien hoe de politie van de zone Brussel-West zijn werk doet. Ze kregen onder meer een demonstratie van de politiehonden en een bezoekje aan de cel voorgeschoteld.

Het bezoek is een initiatief van de vzw TADA. De vereniging biedt de kinderen uit de buurt verschillende klassen aan, waarin ze kunnen bijleren over allerhande onderwerpen. Het bezoek aan de politie valt onder de klas ‘Recht’. “We gaan dan ook naar een advocaat en naar de rechtbank bijvoorbeeld”, zegt coördinatrice Wendy Beerens. “Op het einde van alle bezoeken moeten de kinderen dan een echte rechtszaak naspelen en alle stappen doorlopen die daarbij komen kijken. Ze kunnen dan zelf een rol spelen, bijvoorbeeld die van rechter.”

TADA probeert de kinderen met de praktijklessen in aanraking te laten komen met verschillende beroepen. De vereniging begeleidt meer dan 850 kwetsbare Brusselse tieners. Zij krijgen gedurende drie jaar iedere zaterdag een les van bijvoorbeeld rechters, agenten, koks en mecaniciens.

De kinderen waren bij het bezoek vooral onder de indruk van de demonstratie van de hondenbrigade in het commissariaat aan de Mettewielaan. Maar eerst kregen ze al een bezoekje aan de cel voorgeschoteld. “Verschrikkelijk vies. Zo stinken”, was de commentaar van Ilias uit Molenbeek. Gelukkig was de rest van de ervaring positiever. “De agenten waren heel lief”, zeggen Shahinaz en Christivia. “Ze hebben ons geleerd hoe een walkietalkie werkt, het was heel interessant.”

Die zaterdagscholen hebben Imran El Abadji alvast overtuigd. “Ik heb vroeger deelgenomen aan deze klassen, maar ik heb het gevoeld dat ik nog veel meer wil doen”, zegt hij. “Daarom dat ik de kinderen nu zelf ook begeleid, zo kan ik een voorbeeld zijn. En het is handig voor mij, ik wil later zelf ook voor een carrière bij de politie gaan.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.