Mode-opleiding uit het slop: verdubbeling van inschrijvingen

Creativiteit en experimenteren belangrijker dan ooit
in nieuwe opleiding

Leerlingen met un creatie
Baert Marc Leerlingen met un creatie
Mode-ontwerpster Ilke Cop is de kersverse ambassadeur van de nieuwe opleiding Creatie en Mode aan de kunsthumaniora. Met een herdacht lessenpakket en in een nieuwe omgeving moet de modeopleiding opnieuw aan populariteit winnen.

De vernieuwde afdeling Creatie en Mode op de kunsthumaniora van Brussel doet het na jaren opnieuw goed. De opleiding werd tot vorig jaar enkel in het technisch middelbaar van KTA Jette gegeven, maar jaar na jaar daalde het aantal leerlingen. Daarom besloot het schoolonderwijs de opleiding over te hevelen naar de kunsthumaniora. Een succes, want het aantal inschrijvingen verdubbelde onmiddellijk. “Niet enkel het aantal leerlingen ging erop achteruit, ook hun motivatie was ver zoek”, zegt directeur Serge Algoet. “In de TSO-school kwam vooral de technische kant van de opleiding aan bod, zonder veel creativiteit. De opleiding past beter in de kunstzinnige context van een KSO-school. Leerlingen werken samen met andere opleiding van bijvoorbeeld Dans of Woord aan interdisciplinaire projecten.” 

Creatievere leerlingen

Tien leerlingen begonnen in september aan de vernieuwde opleiding. In de eerste week gingen ze onmiddellijk creatief aan de slag en ontwierpen kunststukken gebaseerd op het werk van enigmatische regisseur Tim Burton. “Onze leerlingen zijn creatiever, een pak minder braaf in hun creaties en experimenteler”, zegt een van de leerkrachten Mode en Creatie. "Op een kunsthumanoria is iedereen met kunst bezig. Je loopt door de gangen en krijgt constant creatieve prikkels. De school op zich is een bron van inspiratie.”

De lat ligt ook een pak hoger. "De studenten werken samen met de dansopleiding aan een project voor Museum Night Fever én ze moeten kostuums ontwerpen voor drie musicals. Het resultaat is dus wel degelijk belangrijk. Hun creaties blijven niet alleen hangen tussen de vier muren van het klaslokaal, maar ook door anderen gezien.”

Hier voel ik me écht belangrijk. Onze creaties betekenen iets, al maakt dat het ook erg stressvol

Irem (18)

En dat merken ook de leerlingen. Irem (18) startte haar opleiding eerst aan de technische school, maar zal afstuderen aan de kunstschool. “Hier voel ik me écht belangrijk, onze creaties betekenen iets. Al maakt dat het ook erg stressvol (lacht).”

Ilke Cop
Baert Marc Ilke Cop

Om hen vooruit te helpen, treedt Ilke Cop op als ambassadeur van de opleiding. De eigenwijze ontwerpster heeft al zeven collecties op haar naam staan en beheert haar eigen webshop. Zij weet als geen ander hoe je het maakt in de modewereld. “Ik ben zelf nooit naar de kunsthumaniora gegaan en vind dat erg jammer. Je merkt dat de leerlingen zich hier thuis voelen en zich durven uitdrukken.” Ilke hoopt tijdens het schooljaar verschillende workshops te geven rond verschillende thema's. “Dat kan gaan rond patroontekenen of creatie, maar evengoed over de business-wereld achter mode. Hoe start je een eigen zaak? Hoe breng je je kleren naar de klanten? Want ook dat komt erbij kijken.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.