Ministers testen nieuwe ingangen Justitiepaleis

Minister Geens laat zich uitgebreid screenen aan de ingang voor bezoekers.
BELGA Minister Geens laat zich uitgebreid screenen aan de ingang voor bezoekers.
Minister van Justitie Koen Geens en zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hebben dinsdag de nieuwe ingangen van het Brusselse Justitiepaleis uitgetest. “Een sprong vooruit voor een gebouw dat in het verleden stiefmoederlijk behandeld werd”, aldus Jambon.

Sinds enkele weken zijn de ingangen voor bezoekers, personeel, magistraten, advocaten en leveranciers gescheiden. Dat zou de veiligheid en toegankelijkheid van het gerechtsgebouw moeten verhogen. De vroegere hoofdingang met de grote bronzen deur in het peristilium wordt niet meer gebruikt. De ingang voor de bezoekers bevindt zich nu in de rechterportiek van het peristilium en is voorzien van een scanstraat, vergelijkbaar met de scanstraten die in de luchthavens worden gebruikt. Alle bezoekers worden via deze ingang gecontroleerd. 

Toegangsbadges

Advocaten betreden het gebouw met een persoonlijke badge via een draaideur in de rechterportiek. Die draaideur vormt ook de publieksuitgang. Personeelsleden en magistraten gebruiken de linkerportiek. Daar gebeurt de controle via draaideuren die bediend worden met gepersonaliseerde toegangsbadges. In de Wolstraat is er een aparte toegang voor personeelsleden, leveranciers, personen met een beperkte mobiliteit en de hulpdiensten.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon en zijn collega minister Koen Geens zijn blij met de investeringen in het Justitiepaleis.
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jambon en zijn collega minister Koen Geens zijn blij met de investeringen in het Justitiepaleis.

Sprong

“De federale overheid investeerde zo’n 1,7 miljoen euro in dit project”, zegt minister van Binnenlandse zaken Jambon. “Daar blijft het niet bij. De restauratiestudie van de gevel aan het Poelaerplein is begonnen, er worden vier hoogbeveiligde zittingszalen gecreëerd en de vernieuwde kantoren van de griffie van het Hof van Cassatie worden momenteel afgewerkt.” 

“Met de regering hebben we beslist om alle gerechtelijke bevoegdheden in het Justitiepaleis te houden”, zegt minister van Justitie Geens. “Deze investering bevestigt dat engagement.”

Elke bezoeker zal door de scanstraat moeten wandelen, vooraleer hij of zij het Justitiepaleis mag betreden.
BELGA Elke bezoeker zal door de scanstraat moeten wandelen, vooraleer hij of zij het Justitiepaleis mag betreden.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.