Minder straatcriminaliteit dankzij VIRTUS-project

De kleine criminaliteit in Anderlecht is de laatste tijd fors gedaald. De straatcriminaliteit met geweld daalde met 40 procent en veel meer drugsdealertjes lopen tegen de lamp.

Deze bemoedigende cijfers zijn het resultaat van het VIRTUS-project, een samenwerking van gemeentelijke diensten en de lokale politiezone Zuid om de leefbaarheid van het historisch centrum van Anderlecht te verbeteren.


Acht maanden na de start van VIRTUS maken burgemeester Eric Tomas (PS) en korpschef Alphonse Peeters een eerste positieve balans op. Inbraken en diefstal met geweld namen af. Het aantal vastgestelde drugsfeiten steeg dan weer met 21,7 procent. "Dat komt door de proactieve aanpak en meer politionele druk op de wijk", zo klinkt het.

Zachte hand

Agenten zijn aanwezig in de wijken. Ze praten met handelaren en leren de bewoners kennen. Aanhoudende klachten van commercanten over overlast van Roma-bewoners uit de buurt die rondhingen op het Dapperheidsplein is na maanden met de zachte hand grotendeels opgelost.


"Door met de mensen te spreken en hen uit te leggen wat wel en niet kan, zijn de problemen al een stuk verminderd", zegt burgemeester Tomas.


Niet alleen de politie, maar ook gemeentelijke diensten zoals de netheidsdienst en de stadswachten zijn betrokken bij het VIRTUS- project. (SRB)