Minder dan 5 procent van Vlaamse ambtenaren in Brussel woont in hoofdstad

Vlaamse ambtenaren beschouwen Brussel nog steeds hoofdzakelijk als een werkstad, zo blijkt.
EPA Vlaamse ambtenaren beschouwen Brussel nog steeds hoofdzakelijk als een werkstad, zo blijkt.
Maar 4,4 procent van de Vlaamse ambtenaren die in Brussel werkt, woont ook in een van de 19 Brusselse gemeenten. Dat aandeel bleef de laatste 10 jaar relatief stabiel, meldt Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA). Zij wil Brussel als woonstad blijven stimuleren onder de Vlamingen.

Het gaat concreet om 353 van de 8.042 Vlaamse ambtenaren die werken in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Meer dan 95 procent pendelt met andere woorden dagelijks naar de hoofdstad, tonen de cijfers aan die Tavernier opvroeg bij Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V).

De Vlaamse ambtenaren beschouwen Brussel nog steeds hoofdzakelijk als een werkstad, ongeacht een lange pendelreis, stelt Tavernier. "Het is daarom belangrijk om Brussel als woonstad onder de Vlamingen te blijven stimuleren, zo vrijwaren we het hoofdstedelijke en Nederlandstalige karakter van de stad.”

Meer Vlaamse ambtenaren die wonen in de hoofdstad moeten ook de verkeersproblematiek ten goede komen. Volgens het Vlaams parlementslid moet minister Dalle Brussel dan ook als woonstad promoten bij de Vlamingen. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  8000 pendelaars dan? Nu wordt het duidelijk wie de files veroorzaakt, de staat zelf is schuldig!

 • Gino Denil

  "zo vrijwaren we het hoofdstedelijke en Nederlandstalige karakter van de stad" 91% in Brussel is Franstalig. En onder de 9% Nederlandstaligen heeft volgens onderzoek 90% het opgeheven om nog het Nederlands te gebruiken bij private of openbare dienstverlening. 0,9% van de Brusselaars houdt vol bij het gebruik van dat Nederlands. Dat is het Nederlandstalige karakter van de hoofdstad. Sommigen willen de realiteit niet zien en blijven dromen.

 • Sandra Peeters

  De werkplaats van Vlaamse ambtenaren zou om te beginnen niet in Brussel moeten zijn. Tegenwoordig zou ook vlot 80% digitaal kunnen, dus waarom dan ook de meerderheid niet vanuit thuis of satellietkantoren laten werken. Files ook direct een deel van het verleden. Alle mogelijke technologie en toch verkiezen om in het stenen tijdperk te leven.

 • Pé Gevers

  Mevrouw Caers, het werk wordt in Brussel uitgevoerd, maar er wordt door Brussel geen enkele wedde uitgekeerd, wel door Vlaanderen. Het gaat over Vlaamse ambtenaren. De Federale ambtenaren die, verplicht in Brussel moeten gaan werken worden ook niet door Brussel betaald maar door de Federale overheid.

 • Marc Debart

  Ik kan me herinneren dat ze jaren geleden BONUSSEN gaven aan mensen die van buiten de stad, in de stad gingen werken. Dus waarom zijn ze u zo verwonderd dat dit het resultaat is ?