Meer dan 2.000 winkelpanden staan leeg

De leegstand in winkelstraten is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog nooit zo hoog geweest. Meer dan 2.000 panden, oftewel 1 op 10, wachten op een nieuwe invulling.

De trend van winkelpanden die steeds vaker leeg komen te staan, houdt al aan sinds 2011. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. In 2011 stonden 992 winkelpanden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest leeg, oftewel 4,4 procent. Dit jaar zijn dat 2.139 leegstaande panden, oftewel bijna 10 procent.

Unizo werkt aan plan

Die negatieve trend is ook ondernemersorganisatie Unizo niet ontgaan. "We zijn nu volop aan het samenwerken met steden en gemeenten om de leegstand aan te pakken", zegt Sofie Vanhout van de zelfstandigenorganisatie. "In september willen we een plan opstellen waar de lokale besturen ook echt mee aan de slag kunnen. Wij stimuleren de gemeenten en steden niet enkel om detailhandel te lokken. Waarom kunnen er bijvoorbeeld ook geen bedrijven, vrije beroepen of B&B's een onderkomen krijgen in die leegstaande panden?"


De cijfers tonen ook aan dat er weinig veranderd is op vlak van diversiteit. De meerderheid van de winkels biedt levensmiddelen, huis- en tuingerei, of mode- en luxe-artikelen aan. In de afgelopen jaren zijn er wel meer warenhuizen en vrijetijdswinkels bijgekomen. (SDB)