Maquette NEO voorgesteld

PROJECT IS ZOWEL MET ALS ZONDER STADION UITVOERBAAR

De maquette van het NEO-project, met 70.000 m2 voorzien voor een woonwijk, 72.000 m2 voor winkels en 70.000 m2 voor restaurants en recreatie.
Baert De maquette van het NEO-project, met 70.000 m2 voorzien voor een woonwijk, 72.000 m2 voor winkels en 70.000 m2 voor restaurants en recreatie.
De nieuwe maquette van het NEO-project aan de Heizel is gisteren officieel voorgesteld. Opvallend is dat het huidige Koning Boudewijnstadion nog steeds aanwezig is in de maquette. "Dat was een van de voorwaarden, maar ons project is zowel zonder als met Koning Boudewijnstadion uitvoerbaar", aldus architect Jean-Paul Viguier.

Het NEO-project aan de Heizel staat al een tijd in de steigers, en gisteren werd dan de nieuwe maquette van het project voorgesteld. De start van de werken zouden voor 2019 moeten zijn en tegen het einde van 2021 zou het project er moeten staan. In de tussentijd moeten de stedenbouwkundige en milieuvergunning nog bekomen worden. "NEO wordt een multifunctionele wijk dat uit drie onderdelen bestaat. 70.000 vierkante meter zal ingevuld worden als woonwijk, winkels zullen 72.000 vierkante meter inpalmen en de laatste 70.000 vierkante meter is voorbehouden voor restaurants en recreatie", aldus Michel Dessolain, directeur-generaal van bouwpromotor Unibail-Rodamco.

Het huidige Koning Boudewijnstadion is ook mee opgenomen in de plannen.
Baert Het huidige Koning Boudewijnstadion is ook mee opgenomen in de plannen.

Mini-Europa behouden

Het recreatieve aspect is ondertussen al voor 100 procent gecommercialiseerd. "Dat is zeer belangrijk voor een project van deze omvang. Zo wordt het bioscoopcomplex Kinepolis in het project geïntegreerd, komt er een interactief wetenschappelijk museum en het indoorpark Spirouland van 15.000 vierkante meter. Daarnaast zullen er ook 30 restaurants komen en zal er een kunstpromenade geïntegreerd worden. Ook Mini-Europa blijft in het project behouden. Het miniatuurpark zal zelfs uitgebreid worden. Zo willen we dat het park, dat nu jaarlijks 350.000 tot 400.000 bezoekers over de vloer krijgt, meer dan 500.000 bezoekers per jaar mag verwelkomen", aldus Dessolain.

Baert Marc

Voetbalstadion

Op de maquette valt ook de aanwezigheid van het Koning Boudewijnstadion op. Nochtans wil het stadsbestuur het huidig stadion afbreken en een nieuw stadion op parking C inplannen. "Een van de voorwaarden voor het ontwerpen van het project was het huidige stadion in de plannen integreren", aldus architect Jean-Paul Viguier. "Zowel met als zonder Koning Boudewijnstadion is het project uitvoerbaar. Als het stadion in de toekomst zou verdwijnen, dan droom ik van een park zoals Central Park in Manhattan, maar dat is nog toekomstmuziek."

800 miljoen euro

De totaalinvestering vertegenwoordigt meer dan 800 miljoen euro en er zullen zo'n 1.200 banen gecreëerd worden tijdens de constructie, en zo'n 4.500 tijdens de exploitatie. De werken zouden in 2019 moeten starten en het einde wordt verwacht tegen eind 2021.