Man die agent aanviel met mes bij Maximiliaanpark is 43-jarige Belg van Egyptische origine

Verdachte neergeschoten, "geen terrorisme"

Mark Baert
De man die vanochtend aan het Maximiliaanpark in Brussel een agent neerstak en werd neergeschoten, is een 43-jarige Belg van Egyptische origine. Dat meldt het Brusselse parket. De man, A.E., heeft een referentieadres bij het OCMW, maar is naar alle waarschijnlijkheid dakloos. Het gaat dus niet om een transmigrant of een man zonder geldige verblijfsdocumenten.

Volgens het parket en de politie voerden agenten van de lokale politie vanochtend rond 09.15 uur een controleactie uit in de omgeving van het Maximiliaanpark, zoals de voorbije weken regelmatig gebeurt. Ter hoogte van huisnummer 59 op de Antwerpsesteenweg stootten de agenten op de man die lag te slapen. Toen ze hem wakker maakten en vroegen te vertrekken, keerde de man zich meteen tegen de agenten en toonde een mes.

"De agenten sommeerden hem meermaals het mes te laten vallen en maakten gebruik van hun pepperspray toen hij dat niet deed", zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. "Ook na het gebruik van de pepperspray liet de man zijn mes niet vallen maar viel hij één van de agenten aan. Die raakte daarbij lichtgewond aan het hoofd. Een andere agent opende daarop het vuur en vuurde drie schoten af."

De man met het mes werd geraakt in de borst en het been. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar is zijn toestand intussen gestabiliseerd, maar hij kon nog niet verhoord worden. 
De 43-jarige verdachte heeft de Belgische nationaliteit, maar is van Egyptische origine. De aanvaller is naar alle waarschijnlijkheid dakloos, hoewel hij een referentieadres heeft bij het OCMW.

Het Brusselse parket heeft twee onderzoeken geopend, één naar de aanval met het mes en één naar het vuurwapengebruik door de politie. Nog volgens het parket is er geen reden om aan te nemen dat het om een terroristisch incident gaat.

9 puntenplan

Politievakbond NSPV reageerde na de feiten scherp op de aanval. De vakbond ging er vanochtend meteen van uit dat de aanvaller illegaal in ons land was. "Tweede resultaat 9 puntenplan Jambon-Francken... Politieman aangevallen met mes door illegaal aan Maximiliaanpark", klonk het op Twitter.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken hebben eerder deze maand een actieplan voorgesteld in de strijd tegen transmigrantie. Onder andere de ontmanteling van het Maximiliaanpark en intensievere politiecontroles op de reisroutes van de transmigranten maken deel uit van het 9 puntenplan.

Premier Charles Michel (MR) heeft vanmiddag op Twitter zijn steun betuigd aan de gewonde agent. "Mijn steun aan de gewonde agent in het Maximiliaanpark in Brussel. Respect voor onze ordediensten", schreef hij.

Twitter/@osintbear, VTM NIEUWS
Mark Baert
Marc BaertReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.