Luchtkwaliteit nu al beter door LEZ

Bord duidt LEZ aan
Belga Bord duidt LEZ aan
De Brusselse lage-emissiezone (LEZ), die anderhalf jaar geleden ingevoerd werd, heeft nu al positieve effecten voor de luchtkwaliteit in het hoofdstedelijk gewest. Dat blijkt uit een evaluatierapport van Leefmilieu Brussel waarover L’Echo vrijdag bericht.

Sinds begin 2018 mogen de meest vervuilende diesels Brussel niet meer binnen en sinds begin dit jaar geldt dit ook voor dieselvoertuigen van euronorm 2 en benzine-auto’s zonder euronorm en met euronorm 1.

Het rapport geeft aan dat het moeilijk is om precies te bepalen welk deel van de vermindering het resultaat is van de LEZ en welk deel het resultaat is van een zogenaamde natuurlijke vermindering.  Ze wijzen er wel op dat de uitstoot van stikstofoxide en fijne deeltjes tussen juni 2018 en december 2018 gedaald is met respectievelijk 4,7 en 6,4 procent. “De afname van de uitstoot die we observeerden in die zes maanden tussen juni en december 2018 in het eerste jaar van de LEZ, is even sterk als de natuurlijke afname die we in de twaalf maanden voordien zagen. Dat wijst op een versnelde afname van de uitstoot, onder andere door de LEZ.”

Boetes

Tot eind september was er nog een overgangsperiode waarin geen boetes uitgeschreven werden, maar in die periode werden wel al waarschuwingen verstuurd. Sinds de invoering van de boetes is er een aanzienlijke vermindering van voertuigen die te veel uitstoten. “Voordat we boetes uitschreven, schonden ongeveer 149 voertuigen per dag de regels. Vanaf oktober is dat aantal verminderd tot 45 voertuigen per dag. Dat toont het afschrikwekkende effect van deze maatregel aan.” 

In totaal zijn er 1.744 waarschuwingen en 558 boetes van 350 euro uitgeschreven. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.