Legotreinen houden halt in Train World

Artiesten werken drie maanden aan Thalys, stoomlocomotieven en stations in blokjes

In het treinmuseum Train World opent een unieke tentoonstelling van Lego. Een arsenaal aan treinmodellen, maquettes en treinlandschappen volledig opgebouwd in legoblokken, zijn vanaf vandaag te bewonderen.
Dirk Denoyelle bij een van de paradepaardjes.
Baert Marc Dirk Denoyelle bij een van de paradepaardjes.

Een Thalys, de klassieke Siemenstrein, maar ook de laatste stoomlocomotief die werd gebouwd als een spoorlegger van Elektrabel, in totaal zijn zeven spectaculaire treinmodellen te bewonderen in Train World, opgebouwd uit de kleurrijke bouwblokjes van lego. Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de speelgoedreus organiseert Train World samen met Lego de unieke tentoonstelling. Ook een op schaal gemaakt model van het treinstation Schaarbeek pronkt onder een glazen stolp, net als twee treinlandschappen.

Het Amazings-team van voltijds legoartiest Dirk Denoyelle knutselde en bouwde maar liefst drie volle maanden aan de creaties in hun atelier in Hoboken. “Geen eenvoudige klus. Je kan maar zo fijn werken als het kleinste legoblokje”, zegt Denoyelle. “We probeerden de treinen zo authentiek mogelijk na te bouwen. We raadpleegden bouwplannen, foto’s, satellietbeelden en expertise van bouwbedrijven. Maar van sommige modellen, zoals de Thalys-trein vonden we erg weinig info”, grijnst Denoyelle. 

De zes Lego-artiesten gingen erg precies te werk. Al moesten ze soms creatief zijn, zoals bij het model van trein 12 004. Deze groene trein is de laatste stoomlocomotief die ooit gebouwd werd en het origineel pronkt in het museum. “Om een mooie boog onderaan de trein bij de wielen te bouwen, moesten we omgekeerde dakpannen gebruiken. Enig probleem, die specifieke groene kleur vind je niet terug in het legoarsenaal. Dus draaiden we de dakpannen om. Echte legofreaks zullen dit kleine mankementje wel opmerken.” 

Een infrabeltrein nabouwen, bleek geen sinecure.
Baert Marc Een infrabeltrein nabouwen, bleek geen sinecure.

“Het accuraatheidsgehalte van deze treinen ligt zéér hoog”, zegt Thomas Baeken van Infrabel vol bewondering. “Een van onze treinbestuurders werkte nauw samen met Dirk en zijn team. Zijn mond viel open van verbazing bij het zien van het resultaat.” Want een infrabeltrein nabouwen is geen sinecure. “Het schaalmodel van onze spoorlegger-trein is een echt kunstwerk. De werkelijke trein bevat enorm veel bewegend materiaal, zoals grijparmen. Dirk wilde van elk onderdeel weten hoe het werkte, bewoog, waarvoor het diende. Tot aan de ruitenwissers toe zijn de legomaquettes uitzonderlijk gedetailleerd.”

Naast de Lego-modellen organiseert het museum ook een Lego-zoektocht, en kunnen kinderen zelf met de blokken spelen op speeltafels. De NMBS zet ook een speciale trein in Lego-jasje in. De tentoonstelling loopt vanaf 2 oktober tot het eind januari. Ook in het speelgoedmuseum van Mechelen wordt de zestigste verjaardag van Lego gevierd. Daar gaat op 5 oktober de expo 'Het Legoblokje - 60 jaar creatief bouwplezier' van start.

De legotrein zal heel Vlaanderen doorkruisen.
BELGAONTHESPOT De legotrein zal heel Vlaanderen doorkruisen.
Het station van Schaarbeek in legoblokjes.
Baert Marc Het station van Schaarbeek in legoblokjes.
Ook de Thalys houdt halt in het museum.
Baert Marc Ook de Thalys houdt halt in het museum.
LEGO beleving in Train World
Baert Marc LEGO beleving in Train World
Deze legotrein rijdt vanaf oktober rond in Vlaanderen.
Baert Marc Deze legotrein rijdt vanaf oktober rond in Vlaanderen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.