Legendarische platenwinkel The Collector sluit na 39 jaar de deuren: “Het is tijd om in schoonheid te vertrekken”

Eigenaar Piet.
Baert Marc Eigenaar Piet.
De legendarische platenwinkel net tegenover het Beursgebouw gaat na 39 jaar dicht. Eigenaar Piet vond niemand om de zaak over te nemen en moet noodgedwongen sluiten. “Ik heb hier nog 25.000 platen liggen en na 17 jaar 8 uur per dag met muziek bezig te zijn, luister ik thuis geen noot meer.” Vanaf augustus zijn er bij The Collector ook kortingen tot 70 procent en alles moet weg. 

De platenwinkel is nochtans een van de oudste in ons land. Eigenaar Pierre of Piet, zoals ze hem thuis noemen, nam de zaak 17 jaar geleden van zijn moeder over, die hem samen met zijn Amerikaanse stiefvader in 1982 opende. “Mijn moeder was hostess toen ze mijn stiefvader leerde kennen. Hij was eigenlijk meer bezig met platen”, zegt Piet. Zijn moeder en zijn stiefvader zij dan met groothandel begonnen, eerst in Antwerpen op drie verschillende locaties. Daarna openden ze in 1982 The Collector in Brussel. “Mijn moeder was meestal in de winkel terwijl haar man naar Amerika reisde om platen te kopen en over te halen.” Nadat zijn stiefvader overleed, zijn zus naar Afrika verhuisde en zijn mama naar Florida vertrok, nam Piet in 2002 de platenwinkel over. “Ik was eigenlijk in de horeca, maar ik was toen 43 en vond dat het tijd werd om tot bezinning te komen.”

Succesvolle jaren

Heel die tijd heeft de winkel heel goed gedraaid. “We hebben de opkomst van de cd zelfs met succes overleefd”, zegt Piet. “We hebben enkel collector’s items en daar was vroeger veel vraag naar, de mensen wouden ervoor betalen. Mensen kochten platen van 2000-3000 euro.” Aangezien Piet ook 4 tot 5 keer per jaar naar Amerika ging, kon hij daar altijd pareltjes vinden, waar mensen hier naar op zoek waren. “Mensen kwamen vroeger ook met bakken platen naar ons omdat ze daarvan af wilden. Ze hadden geen verstand van wat ze waard zijn. Nu vind je die originele platen niet meer en als je die vindt, dan is dat op Ebay voor duizenden euro’s. In de winkel koopt niemand zo’n dure plaat meer.”

Piet zag ook hoe sommige grote namen na een optreden in Brussel naar zijn winkel kwamen. Hij herinnert zich zelfs dat een lid van de Red Hot Chili Peppers bij hem eens platen kwam kopen, al geeft hij zelf toe dat hij die eerst niet herkende en dat hij dat via een klant te weten kwam. Waar hij zelf dan graag naar luistert? “Alles wat goed in de oren klinkt, maar vooral jazz, blues en rock van de jaren 60 en 70.”

Baert Marc

Ook de opkomst van mainstream is een grote reden dat er geen platen meer worden verkocht. “Soms komen mensen in mijn winkel en vragen ze mij wat er op staat en geen minuut later hebben ze dat op hun Spotify of andere streamingdiensten.” Daarbovenop heeft Piet geen zin meer om zich op zijn leeftijd weer te vernieuwen en recente platen te verkopen. “Ten eerste zo’n platen kan je ook terugvinden in de MediaMarkt en daar kan ik niet mee concurreren en ten tweede ik heb 17 jaar gewerkt om dit uit te bouwen. Op 60 jarige leeftijd heb ik echt geen zin meer om alles overhoop te halen en opnieuw te beginnen.”

Rustig uitbollen

Toen zijn zus naar Afrika vertrok en zijn moeder naar Florida ging wonen en daarna ook ziek werd, is Piet alleen achtergebleven. “Ik was de laatste van de Mohikanen en na een tijd is het genoeg geweest.” Mensen beseffen, volgens Piet ook niet hoe hard werken het is in een platenwinkel. “Sommigen denken ‘dat is toch tof elke dag bezig zijn met platen’, maar eigenlijk iemand die gepassioneerd is door platen, kan geen platenwinkel doen draaien, want het is eerst en vooral een business.” Piet geeft ook zonder schroom toe dat hij na 17 jaar elke dag 8 uur met muziek bezig te zijn, hij thuis geen enkele plaat meer heeft en niet naar muziek luistert. Als het achter de rug is dan wil Piet drie maanden naar zijn moeder gaan in Florida. “Het is tijd voor mij om rustig uit te bollen en in schoonheid te vertrekken.”

Baert MarcReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.