Leerlingen verrassen met slammob op Bethlehemplein

De leerlingen tonen wat ze geleerd hebben tijdens de workshop Poetryslam in een Slammob op het Bethlehemplein.
Foto Baert De leerlingen tonen wat ze geleerd hebben tijdens de workshop Poetryslam in een Slammob op het Bethlehemplein.

Tijdens een workshop Poetryslam leerden de leerlingen van het zesde leerjaar van de Sint-Gillis basisschool creatief dichten met taal. Ze kregen tips en tricks van de 22 finalisten van het Europese kampioenschap Slam Poetry, dat dit weekend plaatsvindt. Trots toonden de jongeren gisteren op het Bethlehemplein het resultaat in een heuse Slammob.


Poëzie, het klinkt maar saai bij 12-jarige jongens en meisjes. De 22 finalisten van het Europese Slam Poetry wedstrijd bewezen hen het tegenovergestelde. In een creatieve workshop leerden de dichters, ook wel slammers genoemd, hen de kneepjes van deze moderne vorm van dichtkunst. "Slam poetry is een combinatie van poëzie en theater", legt Joost Stock, artiestennaam Jee Kast, uit. Hij leidde samen met de slammers de workshop. "Het is voor beginnende pubers belangrijk dat ze zich via alternatieve manieren leren uitdrukken, zowel via taal als hun lichaam." Tijdens een onverwachte performance op het Bethlememplein, die heel wat toeschouwers lokte, toonden de leerlingen hun kunnen. "Slampoetry is veel leuker dan gewone gedichten", reageert een leerlinge van de basisschool. "Hier mag je ten minste mee dansen, zingen, zelfs roepen." De Slam Poetry wedstrijd is een Europees kampioenschap en vindt dit jaar in Brussel plaats. Minister van Cultuur Sven Gatz zal de prijzen overhandigen aan de jury- en publiekswinnaar. (DCFS)