Leerling afgetuigd na steun aan 'Charlie'

TIEN JONGEREN VALLEN 20-JARIGE AMADOU AAN MET BASEBALLBATS

De 20-jarige Amadou toont de wonden op zijn hoofd.
Foto DH De 20-jarige Amadou toont de wonden op zijn hoofd.
Een 20-jarige leerling van het Koninklijk Atheneum Leonardo De Vinci in Anderlecht is vorige week dinsdag met baseballbats in elkaar geslagen door tien jongeren. De reden? Hij weigerde een petitie te ondertekenen voor het ontslag van een leraar die de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs afkeurde.

Verschillende wonden over het hele lichaam en enkele hechtingen op de schedel: de 20-jarige Amadou, leerling van het Koninklijk Atheneum Leonardo Da Vinci in Anderlecht, draagt de gevolgen van een extreem gewelddadige aanval nog steeds. Vorige week dinsdag werd de knaap door zowat tien andere jongeren in elkaar geslagen vlakbij zijn school. De leerling had het namelijk opgenomen voor zijn leerkracht geschiedenis omdat die de aanslagen op het satirisch magazine Charlie Hebdo in Parijs veroordeeld had.


Alles begon de dag na de aanslagen in Parijs. Younes B., een leerling automechanica, had in de les Frans gezegd dat hij de terroristen die achter de aanslagen zaten wel eens de hand wilde schudden. Een dag later zei de leraar geschiedenis in zijn les dat cartoons zoals die die in het magazine Charlie Hebdo verschijnen nooit tot aanslagen mogen leiden. Die uitspraak zinde Younes B. niet en daarom startte hij een petitie waarmee hij het ontslag van de leraar vroeg. "Van de 20 klasgenoten zetten er 18 hun handtekening onder de petitie", doet Amadou het verhaal. "Een andere leerling en ik weigerden onze handtekening te zetten."


Ook toen Younes Amadou bedreigde, nam die laatste het op voor zijn leerkracht. Vorige week maandag kwam het tot een eerste confrontatie tussen beiden. Younes vroeg Amadou, een amateurbokser, om te vechten met één van zijn kameraden. Toen Amadou weigerde, moest hij een slag van Younes incasseren. Daarop gaf Amadou hem enkele klappen terug.

Revanche op speelplein

"Een dag later ontaardde alles", gaat Amadou verder. "Medeleerlingen hadden me al gewaarschuwd dat Younes revanche wilde nemen. Na schooltijd werd ik aan een speelpleintje opgewacht door tien jongeren die ik niet kende. Drie of vier van hen hadden baseballbats bij. Minutenlang incasseerde ik zware slagen. Ze sloegen daarbij vooral op mijn hoofd. Zo hard dat twee baseballbats in twee stukken braken."


De politie kwam snel ter plaatse en Amadou werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hij was vijf dagen 'werkonbekwaam'. Het atheneum wilde niet reageren, maar liet wel weten dat Younes B. niet meer welkom is. Ondertussen worden de daders nog opgespoord, want Amadou moet nog verhoord worden. De baseballbats werden wel al in beslag genomen.