Lachgas binnenkort verboden in heel Brussels gewest

Lachgas wordt vaak via een ballon ingeademd.
ANP Lachgas wordt vaak via een ballon ingeademd.
Het bezit of het recreatief gebruik van lachgas is binnenkort in heel het Brussels gewest verboden. Dat maakte Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bekend op de gemeenteraad. Het verbod is opgenomen in het gemeenschappelijk politiereglement van de negentien Brusselse gemeenten.

Verschillende gemeenten zoals Sint-Joost-ten-Node en Koekelberg hebben al het heft in eigen handen genomen en het bezit en gebruik van lachgas verboden op hun grondgebied. Nu komt er op gewestelijk niveau een maatregel in het gemeenschappelijk politiereglement, waardoor lachgas in alle negentien gemeenten verboden wordt. 

De inname van lachgas is een hype onder vele jongeren omdat het gedurende korte tijd een roes geeft. Het gebruik ervan is echter gevaarlijk. "De tekst van het gemeenschappelijk politiereglement werd door het college van de stad Brussel al goedgekeurd op 9 januari 2020. Het wordt op 18 februari voor advies aan de politiecommissie voorgelegd. Eind februari of begin maart zal het voorstel dan op de gemeenteraad gestemd worden. De inwerkingtreding is voorzien op 1 april", meent burgemeester Close. 

De aankondiging kwam er na een vraag van zijn partijgenoot en gemeenteraadslid Mourad Maimouni (PS). Die vroeg zich ook af of er in de Brusselse scholen gesensibiliseerd zal worden rond de gevaren van de inname van lachgas. Close verzekerde dat er onder meer via jeugdcentra preventief gewerkt zal worden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lode vleminckx

    En ze kunnen daar al niet lachen.

  • Kris D'hooghe

    Zouden ze beter aan alle politiekers geven,dan zou de politiek niet zo verzuurd zijn.