Kunstwerken in beslag genomen op Brafa-beurs

Brafa Art Fair Brussel
Dieter Nijs Brafa Art Fair Brussel
De federale overheidsdienst Financiën, douane en Interpol hebben tijdens een controleactie op Brafa, de Brussels Art Fair, een dertigtal kunstwerken en archeologische stukken in beslag genomen. Dat schrijft zakenkrant L’Echo woensdag. Brafa zegt dat het om een routinecontrole ging en bevestigt dat bepaalde objecten tijdelijk in beslag genomen werden “in afwachting van aanvullende informatie”.

Een twaalftal inspecteurs van de drie diensten voerden de controle uit. Woordvoerder van de FOD Étienne Mignolet bevestigt dat bij de actie van de Economische Inspectie een dertigtal archeologische voorwerpen en tribale kunststukken in beslag genomen werd op een viertal Belgische en buitenlandse stands. Reden is de “verdachte afkomst of authenticiteit”. De inspecteurs vroegen tijdens de inspectie de nodige documenten van de werken op. Er zou ook een huiszoeking geweest zijn bij een kunstgalerij aan de Brusselse Zavel.

“Het is normaal dat deze beurs, het belangrijkste Belgische evenement op de kunstmarkt met de duurste stukken, de interesse wekt van de Economische Inspectie. Het gaat om een routinecontrole”, zegt woordvoerder Mignolet in L’Echo. Met de actie willen de inspectiediensten erover waken dat de exposanten alle regelgeving volgens het economisch recht respecteren.

Transparantie

Brafa bevestigt de controle in een schriftelijke mededeling. “Dit is een gebruikelijke procedure die regelmatig plaatsvindt op de verschillende kunstbeurzen in België en in het buitenland”, luidt het. “Brafa heeft altijd samengewerkt met de diverse administratieve diensten en onderhoudt een volledig transparante relatie met hen. Bepaalde objecten maakten effectief deel uit van een eenvoudige, tijdelijke beslaglegging in afwachting van aanvullende informatie.”

Volgens de organisator van de kunstbeurs was geen van de in beslag genomen werken tentoongesteld op Brafa. “Naar aanleiding van de interne keuringsprocedure werden deze objecten opgeslagen in een ruimte welke voor het publiek en de exposanten gedurende de hele kunstbeurs afgesloten blijft. Deze procedure voor het toelaten van objecten is gebruikelijk op alle internationale kunstbeurzen en is gebaseerd op zowel een authenticiteitsonderzoek als op de garantie van de herkomst, maar ook op de intrinsieke artistieke kwaliteit.”